De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 19 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Boze klokkenluider slaat
hard terug naar commissie

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - Marta Andreasen, de geschorste hoofd-accountant van de Europese Commissie, heeft alle remmen losgegooid in de strijd om haar goede naam en haar baan terug te krijgen. "Binnen de Commissie spelen individuele en politieke belangen om de broodnodige hervormingen tegen te houden. Het is een samenzwering gebaseerd op onkunde en het beschermen van eigenbelang", poneerde de Spaanse gisteren tijdens een persconferentie in Brussel.

Andreasen werd deze zomer geschorst nadat ze in het voorjaar al op een zijspoor was gemanoevreerd omdat ze openlijk kritiek uitte op de financiële controle van de Europese begroting. Daarin gaat per jaar zo'n €95 miljard belastinggeld om. Volgens Andreasen, die prat gaat op 25 jaar ervaring als accountant, is het financiële systeem zo lek als een mandje en daardoor zeer kwetsbaar voor fraude.

"In iedere andere organisatie zou men onmiddellijk stoppen met alle betalingen. Er moeten echt zeer dringend dingen veranderen want niemand ziet nu waar het geld vandaan komt en waar het heen gaat", aldus Andreasen. "Dit is erger dan de problemen bij Worldcom of Enron."

Vrij kort na haar aantreden begin dit jaar trok Andreasen al aan de bel bij haar directe baas, Eurocommissaris Schreyer (Begroting) en bij Commissie-voorzitter Prodi. Toen ze naar haar mening nergens gehoor vond, alarmeerde de Spaanse het Europees Parlement en de Europese Rekenkamer.

De Commissie ontkent dat Andreasen een klokkenluider is, zoals de inmiddels vertrokken Nederlandse ambtenaar Paul van Buitenen. De gebreken die zij aan de kaak stelt, zijn al lang bekend en er wordt hard aan gewerkt om een nieuw systeem in te voeren, aldus de Commissie. Maar volgens Andreasen verzet een machtige toplaag binnen de bureacratie zich tegen iedere hervorming en deugt het nieuwe systeem net zo min als het oude.

De Spaanse vecht haar schorsing aan en probeert gehoor te krijgen in het Europees Parlement. Daar zijn de meningen echter verdeeld. VVD'er Jan Muldervindt dat Andreasen niks nieuws vertelt. "We moeten aandringen op duidelijke vooruitgang bij het opzetten van een modern boekhoudsysteem."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 19 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.