De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 19 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Retail moet turbo
worden op winstgroei
Amstelland

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
Het winkelcentrum Almada Forum in Lissabon.
LISSABON - Vastgoedontwikkelaar Amstelland MDC zal in de toekomst meer tijd en moeite steken in de ontwikkeling van winkelcentra. Van de totale omzet zal in 2004 zo'n 45% tot 50% uit de retail moeten komen. Dat was tot voor enkele maanden nog 15%. Dat zei Klaas de Ruiter, bestuursvoorzitter van Amstelland MDC, tijdens de opening van Almada Forum, een nieuw winkelcentrum in de Portugese hoofdstad Lissabon.

Vandaag zal de vastgoedontwikkelaar zijn toekomstige strategie nader toelichten. Ook zullen er omzet-, winst- en overnamedoelstellingen bekend worden gemaakt. De winst per aandeel zal dit jaar met circa 17% stijgen. Volgend jaar moet die groei, na afschrijving van goodwill, oplopen tot 20%.

Verder wordt het buitenland belangrijker voor Amstelland. Nu wordt nog eenderde van de omzet van Amstelland in het buitenland gehaald. Dat deel moet de komende jaren fors groeien. De Ruiter wilde daar eerder deze week nog niet op vooruitlopen. De grotere aandacht voor retail is een gevolg van de acquisitie van Multi Vastgoed (MDC), drie maanden geleden. Multi Vastgoed legt in diverse landen in Europa al jaren meer nadruk op de ontwikkeling van grote winkelcentra, compleet met bioscoopzalen, sportzalen en horecagelegenheden. De Ruiter heeft zijn nieuwe aanwinst eens goed bestudeerd en kwam tot de conclusie dat de marges in dit marktsegment "zeer interessant" zijn. "Die zijn al snel dubbel zo hoog als onze gebruikelijke activiteiten. De markt heeft bovendien een hoge toetredingsdrempel. Dat maakt onze positie sterk."

"Retail maakt ons bovendien minder conjunctuurgevoelig", meent de topman. De nieuwe stap lijkt vooral een vlucht uit de kantorenmarkt, waar het volume in de eerste helft van dit jaar met 15% terugliep. Weliswaar lopen ook de consumentenbestedingen in Europa terug, maar dat baart de Nederlandse vastgoedontwikkelaar minder zorgen. "We zien dat de bestedingen in grote winkelcentra juist stijgen", zegt hij enthousiast. Maar helemaal zonder gevaren is de retailmarkt niet. Als de koopkracht hard achteruit holt, ontkomt ook de detailhandel niet aan de economische malaise, waarschuwen marktkenners.

Om zijn uitspraken kracht bij te zetten kocht Amstelland MDC een belang van 50% in de Tsjechische winkelontwikkelaar RDC, die enkele jaren geleden is opgericht door supermarktorganisatie Ahold. Dit bedrijf heeft momenteel vijf winkelcentra in ontwikkeling. Amstelland heeft hooggespannen verwachtingen van Tsjechië. Het bedrijf heeft er sinds vorig jaar al een samenwerkingsverband met Rodamco. De Ruiter hoopt dat Ahold te zijner tijd ook de overige 50% van de aandelen overdoet aan Amstelland.

In Nederland lijkt nauwelijks ruimte voor de enorme winkelcentra die Amstelland- bedrijf Multi Vastgoed in heel Europa ontwikkelt. Maar een klus waarbij de handen van Multi Vastgoed-oprichter Ton van Dam nog altijd gaan kriebelen, is de herstructurering van Hoog Catharijne. "Ik heb het gevoel dat ik daar iets fantastisch van zou kunnen maken. Maar tot nu toe lukt het niet om er voet aan de grond te krijgen. Ten tijde van de opening was Hoog Catharijne een topuitvinding! Nu is het hopeloos verouderd. Laat ons daar alsjeblieft iets moois mee gaan doen." Voor de gelegenheid reisde een wethouder van de gemeente Utrecht mee naar de opening van het winkelcentrum in Lissabon.

Portugal is na Nederland de belangrijkste markt voor Amstelland. Het bedrijf heeft er momenteel zes winkelcentra plus enkele kantoorpanden in ontwikkeling.

Het deze week geopende Almada Forum is het derde grootste winkelcentrum van Europa met een oppervlakte van 110.000 vierkante meter. Er zijn 260 winkels in gehuisvest.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 19 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.