De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 19 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'OPBRENGST TOCH VOLDOENDE VOOR BEHOUD HUIDIGE RATING'
Aegon haalt €350 mln
minder op dan verwacht

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De razendsnelle verkoop van aandelen Aegon door de nauw aan de onderneming gelieerde grootaandeelhouder 'Vereniging Aegon' heeft de afgelopen twee dagen 10% minder opgeleverd dan de verzekeraar had voorspeld. Gisterochtend vroeg maakte het bedrijf bekend 350 miljoen aandelen à €10 te hebben geplaatst. De verkoop levert daarmee in totaal €3,5 miljard op; €350 miljoen minder dan verwacht. "Toch is het ruim genoeg om de huidige rating van Aegon te handhaven", aldus een analist.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (273x192, 16kb)

Grootaandeelhouder Vereniging Aegon kondigde de miljardenverkoop afgelopen zondag aan. Met een deel van de opbrengst (€1,8 miljard) gaat de grootaandeelhouder op aandringen van banken zijn schuldenlast verminderen tot €1,7 miljard. Tevens wordt het eigen vermogen van Aegon opgepoetst.

De vereniging kwam eind jaren negentig in de schulden door omvangrijke aankopen van aandelen Aegon. Hiermee werd destijds de aloude meerderheid in zeggenschap van de vereniging hersteld. Met de huidige verkoop wordt de zeggenschap van de vereniging teruggebracht van 52% tot 33%. Volgend jaar wordt de invloed van de vereniging nóg verder beperkt, als Aegon de helft van de 440.000 preferente aandelen intrekt. Volgens insiders is het afbouwen van de vereniging het werk van de nieuwe bestuursvoorzitter Don Shepard, die zich niets zou aantrekken van dit tot voor kort onaantastbaar heilige 'Aegon-huisje'. Onder het management zou inmiddels de vrees groeien dat Aegon met het wegvallen van de invloed van de vereniging een overnameprooi zal worden. "Diverse banken lopen momenteel te snuffelen aan verzekeraars", weet een ingewijde.

Door de huidige verkoopopbrengst kan Aegon zijn eigen vermogen aanvullen met iets meer dan €2 miljard euro. Eerder ging Aegon er nog van uit het eigen vermogen met €2,35 miljard te kunnen verhogen. Met het ontvangen geld wil de verzekeraar langlopende schulden aflossen.

Volgens Andreas de Groot van Fortis Bank is de toevoeging van €2 miljard "voorlopig prima". "Het verschil tussen de verwachte opbrengst en de daadwerkelijke uitkomst was nog veel groter geweest als het nieuws niet voortijdig was uitgelekt. Op het moment dat het nieuws onbedoeld naar buiten kwam, stonden ze nog op €14."

De analist spreekt van een 'knap staaltje' van Aegon om een dergelijke hoeveelheid aandelen in zo'n korte tijd weg te zetten terwijl de huidige markt zeer moeilijk is.

"Als ze nu nog de kwaliteit van hun obligatieportefeuille verbeteren, maken ze goeie kans om hun huidige rating te handhaven", aldus De Groot.

"Aegon heeft een forse exposure in de VS. Wij gaan er van uit dat ze dit jaar €1 miljard gaan afschrijven. De helft daarvan hebben ze in de eerste zes maanden al afgeschreven."

"De opbrengst is minder dan gehoopt", gaf een woordvoerder van Aegon gisteren toe. De verzekeraar ging bij de aankondiging op zondag nog uit van de slotkoers van €11 euro op vrijdag. Daarmee zou de opbrengst €3,85 miljard bedragen.

Maandag bleef het aandeel stabiel, maar dinsdag daalde de koers bijna 10% tot €10,04. Aegon zei zondag nog dat het niet verwachtte dat de koers van het aandeel de komende dagen zou dalen. Eerder zou de koers stijgen, meende Aegon.

De Vereniging Aegon verkoopt zelf direct 143,6 miljoen aandelen. Aegon koopt de rest, om deze direct door te verkopen in onder meer de VS.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 19 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.