De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 19 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Enorm hoge afboekingen met
gestolen Rabo-pasjes

   
 

AMSTERDAM - Een criminele bende heeft eind vorige maand vele honderden bankpassen van de Rabobank onderschept die per post onderweg waren naar rekeninghouders. Met behulp van de pasjes zouden de pasjesrovers in de afgelopen weken voor enorme bedragen aankopen hebben gedaan bij diverse warenhuizen in Parijs, zo melden bronnen binnen de bank.

De ontvreemde bankkaarten maakten deel uit van een grote zending van 'duplicaatpassen' voor rekeninghouders die in de afgelopen maanden om uiteenlopende redenen een vervangende pinpas hadden aangevraagd bij hun Rabobank. De zending werd eind augustus per reguliere post verstuurd vanuit het 'productiecentrum-passen' van Rabobank Nederland in Best.

Dit centrum maakt de bankpassen voor alle Rabobanken aan en stuurt deze vervolgens per post naar de rekeninghouders. In dit geval kwamen de postbestellingen echter nooit aan.

Wel arriveerden enkele weken later bij de Rabo-klanten diverse spookafschriften van betalingen die gedaan waren in Parijs. De aankopen, gedaan in diverse warenhuizen in de Franse hoofdstad, zoals La Fayette (een soort Franse V&D), varieerden van enkele honderden euro's tot 25.000 euro.

Beperkt

Rabobank Nederland ontkent dat er sprake is geweest van een omvangrijke diefstal en spreekt van slechts een "zeer beperkt aantal passen" dat ontvreemd is. Verdere details wil de bank niet geven. Volgens een bron bij de bank gaat het echter wel degelijk om "duizend passen of meer" en zou de financiële instelling er momenteel alles aan doen om de enorme omvang van de diefstal binnenskamers te houden.

Bij de Rabobank Kromme Rijn in Houten hebben zich de afgelopen dagen diverse klanten gemeld met spookafschriften. Een medewerkster van de bank beaamt de grote toeloop en zegt van het hoofdkantoor in Utrecht te hebben vernomen dat daar "nog veel meer" klachten zijn binnengekomen.

Directeur Hein Blocks van de Nederlandse Vereniging van Banken bevestigt de eenvoudige manier waarop betaalpassen in het buitenland misbruikt kunnen worden. "In een beperkt aantal Europese landen, waaronder ook enkele delen van Frankrijk, is het op dit moment nog mogelijk om met betaalpassen af te rekenen zonder gebruik te hoeven maken van de pincode. Je gebruikt de betaalpas er in feite als creditcard. Alleen een handtekening plaatsen is genoeg. Aangezien de gestolen passen in dit geval nog geen handtekening bevatten, hoefden de criminelen deze ook niet te vervalsen", aldus Blocks.

Afgelopen voorjaar werden enkele duizenden bankpassen van ABN-Amro, Postbank en Rabobank geblokkeerd en vervangen nadat duidelijk werd dat tientallen passen door criminelen waren gekopieerd. Het misbruik van de passen kwam destijds aan het licht doordat klanten van de Postbank afschriften binnenkregen waaruit bleek dat er eveneens in Parijs geld van hun rekening was gepind. Eind juli werd een bende opgerold die de pasjes kopieerde bij een benzinestation.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 19 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.