DEN HAAG - Minister Herman Heinsbroek (Economische Zaken) wil, vooruitlopend op nog te nemen stappen uit Europa, de Accountantswet snel fors aanscherpen, zodat accountants nog slechts 5 jaar als controleur actief mogen zijn bij hetzelfde bedrijf. Hij gaat daarbij veel verder dan de 7 jaar die de beroepsorganisaties Koninklijk Nivra en NOvAA begin dit jaar samen overeen kwamen. De LPF-bewindsman haalt ook een streep door het 'eigen' onafhankelijke toezicht dat de NOvAA, de organisatie van de Accountants-Administratieconsulenten (AA's) heeft aangekondigd.
|
Minister Herman Heinsbroek. (Foto: ANP)
|
De minister zal zijn maatregelen binnenkort aankondigen in een notitie over de accountancy-branche, waarbij vooral het toezicht op de sector fors zal worden aangescherpt.
Heinsbroek wil daarbij niet wachten op de plannen uit Europa.
De 'wisseltermijn' van vijf jaar betekent overigens niet dat een bedrijf dan afscheid moet nemen van de huisaccountant. Door de controlerende vennoot na 5 jaar te vervangen door een ander van het zelfde kantoor kan de accountant zijn klant behouden.
De minister beschouwt de aanscherping en de nieuwe regels voor accountants als één van de speerpunten van zijn beleid sinds de beroepsgroep recent enorm in opspraak kwam na de grote boekhoudschandalen in de Verenigde Staten rond onder meer Enron en WorldCom.
Heinsbroek wijst daarbij ook op het kabinetsmotto waarin het vertrouwen van de burger moet worden hersteld. Het toezicht op de onafhankelijkheid en deskundigheid van accountants is daarbij van groot belang.
Om die reden zal de bewindsman ook niet akkoord gaan met de eigen, onafhankelijke toezichthouder die de NOvAA per 1 januari 2003 in het leven wil roepen.
Heinsbroek blijft in plaats daarvan vasthouden aan een nieuwe externe onafhankelijke toezichthouder, die de vorm van een zelfstandig bestuursorgaan moet krijgen.
Het Koninklijk Nivra, de organisatie van registeraccountants (RA's), stelt zich formeel "neutraal" op over het toezichtplan van de NOvAA-vakbroeders. Die betiteling is ongetwijfeld gekozen om de relatie tussen de beide accountantsorganisaties niet te schaden. Maar het Nivra merkt wel op dat "waarborgen op onafhankelijkheid en maatschappelijk vertrouwen juist door, danwel in overleg met de overheid ingesteld moeten worden". Dat staat haaks op de eigen koers van de NOvAA. Bovendien waarschuwt het Nivra dat er geen onduidelijke structuur mag ontstaan doordat bijvoorbeeld toezicht op toezicht wordt gestapeld. Die situatie zou kunnen ontstaan wanneer zowel minister Heinsbroek als de NOvAA vasthouden aan de eigen plannen.
Het Nivra vindt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) "een reële optie" als de onafhankelijke toezichthouder op de accountants temeer omdat de registeraccountants het liefst al vanaf 1 januari 2003 onder extern toezicht willen staan. Deze 'snelle' oplossing zou gekozen moeten worden vooruitlopend op nieuwe wetgeving die echter enkele jaren in beslag zal nemen.
De AA's voelen daar evenwel helemaal niets voor omdat zij vooral werkzaam zijn in het midden- en kleinbedrijf, terwijl de AFM juist gespecialiseerd is in de controle van grote beursgenoteerde bedrijven. NOvAA-voorzitter Tineke Coster zette zich vorige week in deze krant hard af tegen toezicht door de AFM.
In het wetsvoorstel dat minister Heinsbroek zo snel mogelijk bij de Tweede Kamer neer zal leggen, wordt ook geregeld dat een accountantsfirma niet zowel adviseur als controleur van een en hetzelfde bedrijf kan zijn. Ook zal een goede wettelijke bescherming van de accountantstitel worden geregeld.
Daarnaast wordt het toezicht van de AFM op de jaarverslaggeving van beursfondsen versterkt.