De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 17 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Nederlandse longartsen schieten noodlijdend Tygerberg te hulp
   
 

door Sibolt van Ketel JOHANNESBURG - De gezondheidszorg in Zuid-Afrika laat tegenwoordig veel te wensen over. De regering van president Mbeki heeft andere prioriteiten, zoals de woningbouw, het aanpakken van de criminaliteit en het scheppen van banen. De eerstelijnszorg krijgt voorrang, waardoor de geldstroom naar academische ziekenhuizen drastisch is afgenomen. Het Tygerbergziekenhuis in Bellville in de Kaap kan erover meepraten.

'Tygerberg' is verbonden aan de medische faculteit van de bekende universiteit van Stellenbosch. Veel Nederlandse artsen hebben er ooit een deel van hun opleiding genoten en moeten nu met lede ogen toezien hoe Tygerberg op dit moment kampt met ernstig geldgebrek, wat onder meer heeft geleid tot sluiting van een groot aantal zalen.

Het ziekenhuis had vroeger 1800 bedden, nu nog maar 1200. Apparatuur veroudert, waardoor veel dokters in opleidingsziekenhuizen dreigen te vertrekken. Hierdoor gaat binnen afzienbare tijd het niveau van aankomende artsen enorm achteruit. Op middellange termijn komt dit het niveau van de zorg in Zuid-Afrika natuurlijk niet ten goede.

Een aantal Nederlandse longspecialisten, dat een deel van hun opleiding in Stellenbosch volgde, besloot er iets aan te doen en Tygerberg te steunen. Zij richtten de zogenaamde Holland/Stellenbosch Medical Foundation (HSMF) op, die zich ten doel stelt om de patiëntenzorg te verbeteren. Dat kan uiteraard alleen als er goede artsen worden opgeleid.

Omdat longziekten (bronchitis, tuberculose ten gevolge van aids, longkanker door het grote aantal rokers) veelvuldig voorkomen onder de bevolking van 5 miljoen mensen in de streek rond Tygerberg, richt die steun zich op dit moment in eerste instantie op de longafdeling van het ziekenhuis.

Bronchoscoop

Dankzij een eerste inzamelingsactie kon de HSMF onlangs de eerste gift overhandigen: een bedrag voor een project voor nascholing op het gebied van de longziekten voor dokters in heel Zuid-Afrika en een hoognodige bronchoscoop (met korting van de leverancier Olympus).

De tegenwaarde van deze twee giften (40.000 euro) werd symbolisch overhandigd door Laetitia van den Assum, ambassadeur van Nederland in Zuid-Afrika en lid van het comité van aanbeveling van de HSMF. In dit comité zitten verder onder meer de schrijver Adriaan van Dis, Zuid-Afrika's ambassadeur in Den Haag Priscilla Jana, de voorzitter van de Zuid-Afrikaanse Nederlandse Kamer van Koophandel Bas Kardol, en Jan Post, directeur van het Rode Kruis.

Professor Chris Bollinger, hoofd van de longafdeling van Tygerberg, nam de cheque en de bronchoscoop dankbaar in ontvangst. Bollinger: "Europa telt op elke honderdduizend inwoners acht mensen met tuberculose, in Zuid-Afrika staat dat aantal op bijna 1000 per honderdduizend. Van alle Zuid-Afrikanen sterft 25 procent aan longkanker en op het platteland zelfs 40 tot 50 procent. Daarmee vormen longziekten de grootste doodsoorzaak." De van oorsprong Zwitserse longspecialist maakt dankbaar gebruik van initiatieven zoals van de Holland/Stellenbosch Medical Foundation. Hij wijst erop, dat je voor een goede gezondheidszorg goed opgeleide dokters nodig hebt. Dat vergt goede opleiders en daar hoort goede apparatuur bij.

Het bestuur van de HSMF in Nederland wil daarom vooral investeren in overdracht van kennis en kunde in de breedste zin van het woord: onderwijs- en zorgprojecten die grote groepen patiënten in héél Zuid-Afrika ten goede komen. Apparatuur is daar maar een klein onderdeel van.

Maarten Schurer die de HSMF in Zuid-Afrika vertegenwoordigt, stelt: "Tygerberg is noodlijdend en dat is rampzalig voor de bevolking. Dankzij de inzet van zijn personeel weet Tygerberg de kwaliteit nog te behouden, maar dat wordt steeds moeilijker als er geen geld is voor nieuwe voorzieningen. Daarom hebben wij onze stichting opgericht als bijdrage aan de verbetering van de patiëntenzorg."

De Holland/Stellenbosch MedicalFoundation is te vinden op de website www.hollandstellenbosch.nl.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 17 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.