BRUSSEL - De Belgische premier Verhofstadt en zijn Franse collega Jean-Pierre Raffarin willen op korte termijn topoverleg met de Nederlandse premier Balkenende over de drugsproblematiek in de grensregio's. Dat spraken Verhofstadt en Raffarin gisteren in Brussel af tijdens een "rondje Brussel" van Raffarin, waarbij hij ook de president van de Europese Commissie Romano Prodi sprak.
|
De Belgische premier Verhofstadt en zijn Nederlandse collega Balkenende. (Foto: WFA WIM BEDDEGENOODTS)
|
Verhofstadt vroeg Raffarin harder op te treden tegen drugshandelaars in Noord- Frankrijk die hun waren binnenbrengen uit Rotterdam en Antwerpen. Vooral Antwerpen lijkt een tussenstation te worden voor Franse drugskopers, die zich de rit naar Rotterdam of Amsterdam willen besparen. België, Nederland en Frankrijk zijn ook zo goed als rond met gezamenlijke politiepatrouilles in de grensstreken.
Tijdens hun gezamenlijk overleg kwamen Verhofstadt en Raffarin tot de conclusie dat er ook met Balkenende moet worden gesproken omdat in alle gevallen de drugs uiteindelijk uit Nederland komen. De Antwerpse politie heeft de laatste weken veel arrestaties verricht en honderden kilo's drugs onderschept, maar dat betrof veelal de Antwerpse tussenhandel die op hun beurt de spullen uit Nederland halen en verdienen aan de kortere reis die de Franse klanten dan hoeven te maken.
Verhofstadt zei na afloop dat hij van Raffarin een positief antwoord had gekregen over de bestraffing van drugskoeriers. België mag de gerechtelijke dossiers over opgepakte Franse drugskoeriers doorsturen naar de Franse rechtbank om hen daar te laten vervolgen. Nu laat de Belgische justitie de kleine koeriers vaak lopen omdat ze te weinig bij zich hebben, maar vervolging in eigen land is een groter schrikbeeld.
Raffarin had voor Commissievoorzitter Prodi nog een minder leuke verrassing, de Fransen willen tot eind 2006 geen enkel gesleutel aan de kosten van het Europese landbouwbeleid, de afspraken van Berlijn van 1999 moeten worden nageleefd en daarna mag er ook niet al te veel gebeuren.
Met die uitspraak steunde Raffarin de Franse boeren, die niets willen weten van minder subsidies. Maar zonder hervormingen dreigt de rekening voor landen als Duitsland, Nederland, Zweden, Finland en Engeland na de uitbreiding vanaf 2007 onbetaalbaar te worden.