De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 17 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  'Irak-oorlog jaagt Bush op hoge kosten'

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - Een militaire aanval op Irak gaat de Verenigde Staten aanzienlijk meer kosten dan de vijftig miljard dollar die het Pentagon heeft becijferd. President Bush' naaste economische adviseur, Lawrence Lindsey, heeft berekend dat het prijskaartje voor een nieuwe Golfoorlog wel eens zou kunnen oplopen tot tweehonderd miljard dollar.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
Bush (Foto: REUTERS)
Topeconoom Lindsey verwacht overigens niet dat een dergelijke oorlog de VS in een recessie zal storten, zoals gebeurde na de eerste Golfoorlog in 1991. "We moeten rekening houden met een kostenpost vergelijkbaar met 1 à 2 procent van het Amerikaanse bruto nationaal product (BNP)", aldus het hoofd van de Nationale Economische Raad.

Het grote verschil tussen de kostenberekening van het Pentagon en het Witte Huis verklaart Lindsey door de duur dat Amerikaanse soldaten in de regio zouden moeten verblijven. Het Amerikaanse ministerie van Defensie gaat uit van een korte militaire actie om Saddam Hoessein te verdrijven. Vervolgens denken de defensiespecialisten dat de aanwezigheid van Amerikaanse troepen, om in Irak de rust te bewaren, relatief kort kan zijn.

Stabiliteit

In het Witte Huis wordt daar anders tegen aangekeken. Lindsey onderschrijft de opvatting van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat Amerikaanse troepen aanzienlijk langer in Irak zullen moeten blijven, om daarmee de stabiliteit te garanderen. Volgens de economisch adviseur van de president zal de rekening ook hoger uitvallen dan in de eerste Golfoorlog, die 58 miljard dollar heeft gekost, omdat veel meer gebruik zal worden gemaakt van precisie- en andere hightechwapens.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (380x599, 56kb)

Volgens de eerste oorlogsscenario's moeten de VS ten minste 75.000 militairen naar de Golfregio overbrengen. De commandocentrale komt waarschijnlijk in Katar, waar begin november reeds zeshonderd stafofficieren naar toe zullen worden overgeplaatst vanuit het hoofdkwartier in Florida.

Begin december zullen vermoedelijk drie vliegdekschepen naar de Perzische Golf gaan, met aan boord circa vierduizend mariniers voor speciale operaties. Vanaf andere vliegdekschepen in de Indische Oceaan kunnen B1's, B2's en B52's bombardementen uitvoeren op Iraakse doelen.

Lindsey en president Alan Greenspan van de Amerikaanse Centrale Bank (FED) menen dat de VS niet in een recessie zal worden gestort als gevolg van de operatie. Zij wijzen erop dat de afgelopen tien jaar de Amerikaanse economie minder afhankelijk is geworden van de olieprijzen, die ongetwijfeld verder omhoog zullen schieten bij een eventuele oorlog tegen Irak. Wel zou de inflatie licht kunnen stijgen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 17 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.