door Alexandra van den Bos en Annet de Jong DEN HAAG - Minister Korthals (Defensie) heeft vorig jaar de Tweede Kamer verkeerd geïnformeerd toen hij als minister van Justitie verantwoording moest afleggen over de bouwfraude en de schikking in de Schipholspoortunnel-affaire.
Korthals beging deze fout, die op het Binnenhof over het algemeen als 'politieke doodzonde' wordt gezien, volgens eigen zeggen destijds niet willens en wetens. Hij verklaarde gisteren onder ede tegenover de parlementaire enquêtecommissie bouwnijverheid dat hij zich een eerder gesprek over de schikking met super-procureur-generaal De Wijkerslooth "niet meer kon herinneren".
De VVD-minister zei tijdens het debat november vorig jaar dat hij door het openbaar ministerie niet op de hoogte was gebracht over de deal. Achteraf, verklaarde Korthals, had hij dit nooit tegen de Kamer kunnen zeggen, maar had hij het bewuste gesprek van 2 juli met De Wijkerslooth niet op het netvlies. "Nu nadenkend, weet ik dat mij iets in die trant is gezegd", aldus Korthals.
De commissie legde ook bloot dat de bouwers Strukton en HBW in de Schipholspoortunnel-fraudezaak aan strafvervolging zijn ontsnapt door een onhandig misverstand bij het openbaar ministerie.
Communicatiefout
De Wijkerslooth gaf gisteren voor de enquête-commissie de tragische communicatiefout ruiterlijk toe. Het college ging er vanuit dat het parket Haarlem met de betrokken bouwbedrijven een zogenoemde ontnemingsschikking zou treffen, waarbij de rechter wel degelijk een oordeel over de zaak zou vellen. Justitie van het parket Haarlem gaf inderdaad steeds aan dat het om een schikking ging, maar bedoelde daarmee dat Strukton en HBW een boete zouden betalen en dat vervolgens werd afgezien van strafvervolging.
Super-pg De Wijkerslooth (Foto: ANP)
Op het moment dat het misverstand boven tafel kwam, was het volgens De Wijkerslooth te laat om de transactie nog terug te draaien. Justitie had immers al te lange tijd de bouwers sterk de indruk gegeven dat er een deal kon worden gemaakt. "We hadden liever gezien dat er niet geschikt werd, maar achteraf gezien kan ik de inhoud van de schikking billijken'', aldus De Wijkerslooth. Een strijdbare Korthals ging gisteren fel tegen de kritiek in dat het OM er geen strafzaak van heeft gemaakt. "Als de zaak voor de rechter was gebracht en het OM was niet ontvankelijk verklaard, dan was de Tweede Kamer ook op haar achterste benen gaan staan'', aldus Korthals, die het achteraf wel betreurt dat de leidinggevenden van de bouwbedrijven niet zijn vervolgd.
Super-pg De Wijkerslooth kon gisteren geen helderheid verschaffen over wie uiteindelijk heeft besloten om vlak voor het Kamerdebat over de Schipholspoortunnel de afspraken met de bouwbedrijven in de openbaarheid te brengen. Oud-minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat verklaarde vorige week onder ede dat het openbaar ministerie plotseling van plan was de deal via een krant naar buiten te brengen. De politica ontplofte na het horen van dit nieuws. Ze besloot onmiddellijk haar eigen deal naar buiten te brengen, die zij met de NS had gesloten over het terugbetalen van subsidiegelden voor de spoortunnel. Volgens De Wijkerslooth was er voor het OM geen enkele reden om de schikking eerder te openbaren. "Ik begrijp niet waarom de zaak moest worden versneld, want de schikking kon op geen enkele manier meer worden geblokkeerd'', aldus De Wijkerslooth.
Minister Korthals suggereerde gisteren dat de NS achter de versnelling van de deal heeft gezeten. "Misschien waren ze bang dat de Kamer anders de schikking zou terugdraaien, maar dat had sowieso niet gekund". Korthals was "nijdig" dat hij er vlak voor het Kamerdebat mee werd geconfronteerd dat Netelenbos de zaak al in de openbaarheid had gebracht. "Dat kwam op een hoogst ongelukkig moment."