door Martijn Koolhoven AMSTERDAM - De verdachte van de moord op Pim Fortuyn, Volkert van der G., haalt - als hij zijn hongerstaking doorzet - waarschijnlijk niet levend de zitting van zijn eigen strafproces. Hoewel de exacte zittingsdatum nog moet worden bepaald, zal de procesdag in ieder geval uiterlijk 9 november zijn.
|
Volkert van der G. (Foto: WFA HERMAN STOVER)
|
De medische staf van de penitentiaire inrichting Over-Amstel, waar Van der G. verblijft, houdt er volgens goed ingelichte bronnen rond het onderzoeksteam nu rekening mee dat als Van der G. geen dwangvoeding krijgt, het strafproces moet worden afgeblazen omdat de verdachte vroegtijdig is overleden.
"We zijn ons er van bewust dat als hij er niet meer is, een proces ook geen zin heeft", zo drukt een woordvoerder van het openbaar ministerie het koeltjes uit.
Afhankelijk van de vraag hoe de fysieke toestand van de gevangene zich de komende tijd ontwikkelt, verwachten de medici volgens dezelfde bronnen dat Volkert van der G., die sinds vrijdag 12 juli in hongerstaking is, binnen één tot twee weken zal moeten worden overgeplaatst naar het penitentiair ziekenhuis aan de Pompstationsweg in Scheveningen. Zijn toestand zou dan te slecht zijn om nog langer binnen gewone gevangenismuren te verblijven. Als Van der G. naar dit ziekenhuis wordt overgebracht, komt ook de vraag aan de orde of hij dwangvoeding toegediend zal krijgen of niet. Politici en medici zijn hierover verdeeld.
Ondertussen circuleren bij het onderzoeksteam drie verklaringen voor het feit dat Volkert van der G. nog altijd zwijgt. De eerste is dat Van der G., uiteraard op advies van zijn advocaten, zijn mond dichthoudt omdat hij weigert mee te werken aan zijn eigen veroordeling ("Technisch is het onderzoek namelijk kogelrond", aldus bronnen bij het rechercheteam). Verder wordt verondersteld dat Van der G. zwijgt omdat hij zo wil voorkomen dat hij "maten erbij lapt". Niet dat het onderzoek heeft aangetoond dat hij hulp heeft gehad bij het voorbereiden of uitvoeren van de liquidatie, maar wel dat er aanwijzingen zijn dat hij enkele goede vrienden heeft verteld over zijn plannen. Zij zouden dus voorkennis hebben gehad over de ophanden zijnde liquidatie van Pim Fortuyn.
Als derde reden voor het zwijgen van Volkert van der G. wordt genoemd dat hij op deze manier een tbs-veroordeling ontloopt. Tbs-klinieken weigeren verdachten of veroordeelden op te nemen die niet praten.
Volkert van der G. is in totaal vier keer verhoord, twee keer in Hilversum en twee keer in Amsterdam. De vermoedelijke moordenaar van Pim Fortuyn praat volgens de bronnen rond het team 'alleen over koetjes en kalfjes'. Over de zaak zelf laat hij niets los. Behalve dokters en advocaten, krijgt Volkert van der G. privé-bezoek van drie personen: zijn vriendin Petra en zijn moeder, die meestal wordt vergezeld door een predikant van haar geloofsgemeenschap.