De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
zo 15 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Schuld dwingt Vereniging
Aegon tot dump aandelen

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De Vereniging Aegon, de grootste aandeelhouder van Aegon, brengt vandaag een belang van 350 miljoen aandelen in de verkoop, ongeveer een kwart van het hele uitstaande aandelenkapitaal. De vereniging staat met een schuld van €3,6 miljard met de rug tegen de muur. De opbrengst dient dan ook deels ter aflossing en de rest komt ten goede aan het eigen vermogen van de verzekeraar zelf. Twee vliegen in één klap, zo was gisteren dan ook de optimistische boodschap van het concern. Of de beurskoers tegen de druk van deze megaverkoop bestand is, valt nog te bezien.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Aegon-baas Don Shepard (Foto: ANP)
Het nieuws hing al enige dagen boven de markt nadat Aegon begin vorige week een herstructurering van de vereniging had aangekondigd. Beleggers zagen de bui van een aandelenverkoop al hangen en de beurskoers duikelde in één dag met 6,5%. Gisteren werd hun angsten bewaarheid: de Vereniging Aegon verkoopt 350 miljoen aandelen, een pakket dat bij de slotkoers van afgelopen vrijdag (€11) een marktwaarde vertegenwoordigt van €3,85 miljard.

Van de opbrengst zal ten minste €1,5 miljard worden gebruikt ter dekking van de schulden van de vereniging. Dit bedrag zal opgehaald moeten worden bij grote institutionele beleggers. De resterende aandelen zullen aan Aegon worden verkocht, die het pakket op haar beurt in de Verenigde Staten aan beleggers zal verkopen. De vereniging heeft toegezegd met de opbrengst hiervan (circa €2,35 miljard) bij Aegon het agio op haar preferente aandelenbelang te zullen aanvullen. Het gevolg is een versterking van het eigen vermogen van Aegon.

De transactie zal volgens topman Don Shepard het eigen vermogen "flink boven" de huidige 70% brengen. Het 'extra vet' komt volgens Shepard goed van pas als "basis voor verdere expansie". Shepard haastte zich gisteren te verzekeren dat de versterking geen noodzaak is. "We hebben geen solvabiliteitsprobleem. We willen gewoon een extra sterke balans in deze volatiele tijden."

De transactie is dan ook vooral ingegeven door de problemen bij Vereniging Aegon. Financieel directeur Jos Streppel bevestigde dat gisteren nog door te vertellen dat het initiatief voor de transactie bij de vereniging lag. Dalende beurskoersen zorgen hier voor pijn. "De banken die de vereniging deze lening hebben verstrekt, worden zenuwachtig omdat de waarde van de aandelenportefeuille die de vereniging in bezit heeft sterk daalt", verklaarde Cor Kluis, analist bij van Rabo Securities, eerder deze week. De miljardenschuld is ontstaan als gevolg van de overnames van Aegon. Daarbij diende de vereniging als leverancier van Aegon-aandelen, waarmee de verzekeraar vervolgens de acquisities betaalde. Hierna moest de vereniging zelf echter weer nieuwe aandelen kopen, om zo de meerderheid van stemrecht te kunnen behouden. Het daarvoor benodigde geld werd geleend.

Door de transactie neemt nu het stemmenblok van de vereniging van 52% af naar 33%. Nog steeds een 'blocking vote' bij een eventuele vijandige overname, maar zowel Shepard als Streppel stelden gisteren die invloed verder te zullen verminderen. De macht van de vereniging is de andere aandeelhouders al lange tijd een doorn in het oog. De vereniging heeft na de transactie nog 12% van de gewone aandelen in bezit, en alleen dankzij een pakket preferente aandelen komt het stemrecht tot 33%. Streppel kondigde gisteren het voorstel aan om het preferente-aandelenpakket van de vereniging te halveren, waarmee het stemrecht van dit orgaan meer in lijn komt te liggen met de eigendomsverhoudingen.

De geschatte opbrengst van de transactie is overigens nog afhankelijk van de prijs die Aegon voor de stukken krijgt. Het succes van de plaatsing is ook nog allesbehalve zeker bij het huidige beursklimaat. Streppel zei gisteren niet te verwachten dat de megaplaatsing de beurskoers verder onder druk zal zetten. "Ik verwacht eerder een hogere koers. Door eerdere geruchten zit deze transactie al in de koers verwerkt", zo stelde Streppel gisteren optimistisch.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


zo 15 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.