De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
zo 15 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Verlofknip staat
in de steigers

   
 

AMSTERDAM - De opvolger van de spaarloonregeling staat inmiddels in de steigers: vanaf 2003 mag u gaan deelnemen aan de zogenaamde 'verlofknip'. Het ministerie van Sociale Zaken maakte dit nieuws recentelijk bekend. De nieuwe regeling kent een aardige fiscale subsidie, maar de voordelen zijn een stuk kleiner dan bij de spaarloonregeling. Wanneer heeft het voor u zin om deel te nemen aan deze nieuwe regeling?

De zeer populaire spaarloonregeling verdwijnt vanaf volgend jaar. De nieuwe levensloopregeling die de oude regeling moet vervangen, is recent uit de doeken gedaan. Vanaf volgend jaar mag u jaarlijks €600 storten in uw verlofknip. Dit is een storting vanuit uw netto-inkomen en niet, zoals bij het huidige spaarloon, een bedrag uit uw bruto-inkomen. De verlofknip is een aparte bankrekening die in principe geblokkeerd is. De fiscale voordelen zijn in eerste instantie beperkt, maar waarschijnlijk wordt het saldo op deze bankrekening vrijgesteld van de rendementsheffing van 1,2% in box 3 tot een maximum van €17.000. Heeft u nu een flink saldo op uw werknemersspaarrekening staan, dan mag u daarvan direct de eerste €2.400 storten in uw verlofknip. Zo kan uw saldo eind 2003 al €3000 zijn plus de bijgeschreven rente. Na ongeveer twintig jaar heeft u het maximale saldo van €17.000 bereikt en mag u niets meer toevoegen aan uw verlofknip. Het echte fiscale voordeel krijgt u als u geld gaat opnemen uit uw verlofknip. U krijgt dan namelijk een bonus van de fiscus van 30% bovenop het opgenomen bedrag. Dat kan dus oplopen tot een extra belastingvoordeel van €5.100.

De vraag is nu wanneer u het opgebouwde kapitaal en de bonus van de fiscus kunt opnemen. Dat kan als u tijdelijk minder werkt of een periode helemaal stopt met werken. Met een werkgeversverklaring in de hand mag u dan geld opnemen van uw verlofknip tot maximaal het inkomen dat u in die periode misloopt. Wel geldt als regel dat u minimaal voor vier uur of meer uw wekelijkse werktijd moet verkorten. De gedachte achter de nieuwe regeling is dat velen de wens hebben om een periode rustiger aan te doen. Met het gespaarde geld in de verlofknip in combinatie met de belastingvrije bonus van 30% kunnen zij zich dat veel gemakkelijker veroorloven.

Nieuw is dat iedere werknemer van de regeling gebruik mag maken. Nu is het nog zo dat een spaarloonregeling alleen gebruikt kan worden als uw werkgever zo'n regeling aanbiedt. Het is de vraag of de nieuwe regeling net zo populair wordt als de huidige werknemersspaarregeling. Bij het spaarloon was de bonus van de fiscus immers minimaal bijna 50% van de netto inleg voor de lage inkomens. Wie een bedrag stortte van €500 uit het bruto-inkomen betaalde netto eigenlijk maar €338. Na vier jaar kan het bedrag van €500 echter weer netto opnemen, plus de bijgeschreven rente. Wie in de hoogste belastingschijf viel, kreeg bij het spaarloon per saldo zelfs een bonus van ruim 100%. De fiscale bonus van 30% in de nieuwe regeling steekt daar schril bij af. Bovendien kunt u in de nieuwe regeling veel minder eenvoudig aan uw geld komen.

Daarom lijkt de regeling vooral geschikt voor mensen die het vaste voornemen hebben vroegtijdig minder te gaan werken. Maar zelfs zij moeten oppassen, want deelname aan de nieuwe regeling kan gevolgen hebben voor hun pensioenopbouw. Op het eerste gezicht lijkt de verlofknip dus niet zo populair te worden als de huidige spaarloonregeling. Denk dus goed na voordat u gaat deelnemen aan de nieuwe verlofknipregeling.

Zie ook DFT.nl




 

zoek naar gerelateerde artikelen


zo 15 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.