AMSTERDAM - Het boventallige personeel bij automatiseerder Aino hoeft niet te rekenen op een fraaie afvloeiingsregeling. Willem Haverkamp, bestuursvoorzitter van het bedrijf, wil zijn personeel snel en doelgericht de laan uitsturen. Net als CMG dat vorige maand deed met 109 medewerkers. Vakbonden zijn woedend.
|
Protest van ontslagen CMG-werknemers. (Foto: ANP)
|
CMG mocht van de rechter zijn personeel op eenvoudige wijze ontslaan. Medewerkers werden simpelweg aangemerkt als waren zij uitzendkrachten of gedetacheerden. Het Brits-Nederlandse bedrijf sluit niet uit dat in de toekomst wederom detacheerders op dezelfde wijze het veld moeten ruimen.
Ook de medewerkers van Aino hebben weinig reden tot vreugde. Haverkamp stelt dat Aino onmogelijk hoge afkoopsommen kan gaan betalen. ,,Er is geen geld voor. Het kapitaal van Aino is verdampt. En er staat niemand in de rij om kapitaal in Aino te steken."
De bonden zijn woest over dit nieuwe gebruik in de automatiseringswereld. "Een vaste arbeidsovereenkomst is in de ict-sector geen cent meer waard", aldus een bestuurder van CNV. De bond stapte naar de rechter en verloor. CMG verklaarde tijdens het geschil met CNV dat 80% van de omzet uit detacheringsactiviteiten komt. "Eerder hebben ze ons verklaard dat het allemaal projectwerk is wat ze doen. En dat is toch wezenlijk anders", aldus de CNV-bestuurder. Hij ziet de CMG-route als een opmaat om het ontslagrecht te versoepelen. Hij vreest dat de uitspraak van de rechter gevolgen kan hebben voor de hele economie. Het voorbeeld van CMG trekt inderdaad volgers.
Afgelopen vrijdag kondigde Aino aan dat er 135 banen geschrapt moeten worden. Op 85 daarvan, allemaal bankzitters, acht Haverkamp de CMG-route van toepassing. Ook PinkRoccade kondigde afgelopen week aan nog eens 350 banen te schrappen bovenop de 400 banen die het bedrijf in maart al wegstreepte. ,,Maar de aanpak van CMG is geen optie", zegt woordvoerder Dirk Nijdam. "Dit zijn niet onze manieren. Wij hebben toch een andere cultuur. Wij snijden ook in ons personeelsbestand. Dan bied je je mensen toch een fatsoenlijke afvloeiingsregeling. Het is al vervelend genoeg als je in de werkgelegenheid moet schrappen." En ook Ordina distantieert zich van de CMG-route. De automatiseerder wil zich niet gaan profileren als uitzendbureau. "Wij zijn een zakelijk dienstverlener. Niets anders", aldus bestuursvoorzitter Ronald Kasteel. "Deze manier van mensen ontslaan, heeft CMG voor elkaar gekregen door zich te positioneren als detacheerder. Dat zullen wij nooit doen."