DUBAI - Saoedi-Arabië heeft verklaard mee te werken aan een eventuele militaire actie van de Verenigde Staten tegen Irak op voorwaarde dat de Verenigde Naties die operatie steunen. Ook andere Arabische landen voerden dit weekeinde de druk op Irak op om tegemoet te komen aan de eis van president Bush om de resoluties van de VN na te leven en wapeninspecteurs toe te laten.
|
De Hoop Scheffer (Foto: EPA)
|
De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, Saoed al-Faisal, toonde zich gisteren optimistisch over een oplossing van de vraag of de VN-wapeninspecteurs kunnen terugkeren naar Irak. Saoedi-Arabië heeft eerder meermalen gezegd tegen een aanval op Irak te zijn en gezegd dat de Amerikanen hun militaire operatie niet vanuit hun bases in het land mogen uitvoeren. Bush eiste donderdag in zijn toespraak in de Veiligheidsraad van de VN dat Irak onmiddellijk alle medewerking moet verlenen aan de VN.
De Libische minister van Buitenlandse Zaken, Mahmoud Hammoud, zei dat de Arabische ministers van Buitenlandse Zaken de Iraakse leider Saddam Hoessein zullen vragen de VN-inspecteurs weer toe te laten. "Wij willen dat Irak de resoluties van de Veiligheidsraad naleeft", aldus Hammoud die voorzitter is van de Arabische Liga.
Secretaris-generaal Kofi Annan van de VN had de Arabische landen zaterdag opgeroepen een nieuw gewapend conflict in hun regio te vermijden en de door de VS geëist VN-wapeninspecties in Irak te steunen. De chef van de VN-wapeninspecteurs, de Zweed Hans Blix, zei echter hun terugkeer "erg onwaarschijnlijk" te achten. Helemaal uitsluiten wil hij die echter niet, omdat Irak in verleden wel vaker van mening is veranderd.
Minister Jaap de Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken heeft in zijn eerste toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN gisteren opgeroepen de normen en waarden waar de VN voor staan te verdedigen. Volgens de minister moet de internationale gemeenschap bereid zijn zonodig op te treden tegen regimes die niet bereid zijn hun leven te beteren. "De geloofwaardigheid van de VN staat op het spel", stelde hij. "De wapeninspecteurs moeten onvoorwaardelijk terugkeren, liever nog gisteren, dan morgen."
(Reuters/ANP)