De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 16 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Zuid-Afrikaanse tandartsen
hier uiterst gewild

   
 

door Bart Olmer LEEUWARDEN - Zuid-Afrikaanse tandartsen komen massaal naar Noord-Nederland om het tandartsentekort in één klap op te lossen. Vier ervan gaan binnenkort aan de slag in Heerenveen en Leeuwarden.

Binnenkort werken ook Zuid-Afrikaanse collega's in Drachten, Leek en Winsum. Over een jaar moeten er maar liefst twintig nieuwe, Zuid-Afrikaanse tandartsen in Friesland, Groningen, Drenthe en Flevoland werkzaam zijn.

Opmerkelijk is dat de Zuid-Afrikaanse tandartsen in dienst komen van een particulier bedrijf, namelijk Flexdent B.V. van eigenaresse Joke Boerstra uit Leeuwarden. Zij bezit tevens de nieuwe, volledig ingerichte praktijkgebouwen.

De onderneemster wil mogelijk een landelijke tandartsorganisatie opstarten voor Zuid-Afrikaanse medici. De onderneemster zorgt voor alle papieren, zoals verblijfs- en werkvergunning, en tevens huisvesting. "Ze komen in een gespreid bedje. Ze kunnen direct aan de slag, alles staat klaar." Voor hun komst krijgen ze Nederlandse taalles.

Wachtlijsten

Minister Nawijn van Integratiezaken heeft haar tijdens een persoonlijk gesprek begin deze maand toegezegd dat de toelatingsprocedures voor deze buitenlandse artsen soepel zullen verlopen. "De wachtlijsten lopen zó gigantisch op, dat slagvaardig optreden noodzakelijk is."

De tandartsen hebben allemaal enkele jaren werkervaring en voldoen aan de Nederlandse kwaliteitscriteria en opleidingseisen. Ze zijn lid van de beroepsvereniging NMT en doen mee aan de klachten- en waarnemingsregeling.

Creativiteit

Zorgverzekeraar De Friesland is blij met het particuliere initiatief. "We hadden een enorm tekort aan tandartsen. Uit wanhoop hebben we vorig jaar zelfs alle Nederlandse tandartsen in België en Duitsland aangeschreven, of ze niet wilden terugkeren naar Nederland", aldus woordvoerder Hendrik Jan Bijsterveld. Ook verzekeraar Anoz heeft contracten afgesloten met de buitenlandse tandartsen.

De zorgverzekeraar roemt de "creativiteit en ondernemingslust" van de Friezin, die met haar onderneming in één klap het tandartsentekort oplost.

Boerstra investeert "enkele miljoenen euro's" in de nieuwbouw en overname van tandartspraktijken de komende tijd. Ze betaalt dit deels uit de opbrengst van de verkoop van haar vijf uitzendbureaus Dynamiek.

De onderneemster kocht twee jaar geleden in Zuid-Afrika een huis en heeft er goede contacten binnen de medische wereld. De tandartsen die naar Nederland komen zijn allen eind twintig, begin dertig jaar oud. Volgens Boerstra komen zij voor de hogere lonen en "het overzeese avontuur".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 16 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.