De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 16 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Miljoenennota lekt
uit naar internet

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Een onbekende die zegt uit Australië te komen, heeft de voor journalisten bedoelde en onder embargo verstrekte ANP-berichtgeving over de begroting 2003 zaterdag gestolen en op een nieuwsgroep op internet gezet. De begroting wordt pas morgen, op Prinsjesdag, officieel publiek gemaakt.

Vervolgens hebben enkele media gisteren via de radio en hun krantensites verwezen naar die nieuwsgroep waardoor de gestolen ANP-stukken ook buiten de kring van de journalistiek toegankelijk werden. Enkele hoofdpunten eruit werden vervolgens op de radionieuwsdienst van de NOS gemeld. Politici van de oppositiepartijen hebben er commentaar op gegeven.

Inmiddels is het ANP een onderzoek gestart naar wie deze diefstal heeft gepleegd. Het moet een van de vaste afnemers van het ANP zijn. Niemand anders heeft toegang tot de site van dit persbureau. Het ANP riep vervolgens de overige afnemers op zich te houden aan het embargo.

Het lek zorgde gisteren voor enige ongerustheid bij de verschillende redacties en bij de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) omdat nooit eerder zo massaal de embargoafspraken geschonden waren. Volgens de RVD gaf dat lek anderen niet het recht de inhoud van de stukken ook maar naar buiten te brengen. De media hebben immers met de RVD afgesproken dat ze zich aan het embargo houden, ook al worden de stukken ergens eerder bekendgemaakt.

Ook het bestuur van Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren riep gisteren zijn leden op zich aan het embargo te houden. Dat is ooit ingesteld om de media de tijd te geven de vele en omvangrijke stukken goed te kunnen lezen en te doorgronden zodat ze op het moment dat het embargo vervalt, dinsdagmiddag, de kijkers, luisteraars en lezers goed kunnen voorlichten over wat daarin staat.

Door een brede voortijdige publicatie van de stukken of delen ervan komt die regeling nu in gevaar. Dat is uiteindelijk niet goed voor de lezers, luisteraars en kijkers, aldus het genootschap. Om die reden hebben de grote kranten, waaronder dagblad De Telegraaf, en de journaals van NOS en RTL gisteren besloten zich aan de embargoafspraken te houden.

Overigens is veel wat in de stukken staat al bekend omdat die een uitvloeisel zijn van het in de zomer afgesloten regeerakkoord en van de aanpassingen daarop, toen eind augustus bleek dat het veel slechter met de economie ging dan gedacht.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 16 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.