NEW YORK - President George Bush noemt het "hoogst twijfelachtig" of zijn Iraakse ambtgenoot Saddam Hoessein zal toegeven aan de Amerikaanse eis tot ontmanteling van zijn vermeende arsenaal aan massavernietigingswapens. Bush hoopt dan ook dat de Verenigde Naties "binnen enkele dagen" actie ondernemen om onvoorwaardelijke wapeninspecties in Irak af te dwingen.
De Iraakse vice-premier Tarik Aziz liet gisteren weten dat zijn regering waarschijnlijk niet zal instemmen met dergelijke wapeninspecties, omdat volgens hem de Verenigde Staten sowieso van plan zijn Irak aan te vallen. Aziz wilde nog geen definitief standpunt innemen, omdat Saddam Hoessein en zijn staf nog bij elkaar moeten komen om de Iraakse positie te bepalen.
Intussen kwamen in New York de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad bijeen om zich te buigen over een nieuwe resolutie, waarin Bagdad een ultimatum wordt gesteld over hervatting van wapeninspecties, op straffe van militaire acties. De Amerikaanse minister Colin Powell van Buitenlandse Zaken sprak tijdens de lunch met zijn collega's uit Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk over de wijze waarop in de resolutie een tijdpad moet worden geformuleerd voor eventuele militaire sancties.
President Bush liet eerder op dag weten dat de nieuwe resolutie deadlines moet bevatten om Saddam op de knieën te dwingen. Bush benadrukte dat het hier gaat om "dagen of weken en niet om maanden of jaren."
Powell verwacht dat op zijn vroegst volgende week de Veiligheidsraad de nieuwe resolutie bekend zal maken. "De vertegenwoordigers van de landen die in de Veiligheidsraad zitten, zullen waarschijnlijk het weekeinde nodig hebben voor overleg met hun regeringsleiders thuis. Ik wil mij nog niet vastpinnen op een datum. Dit is een zaak waarover mijn collega's van de Veiligheidsraad en ik ons goed moeten buigen."
Binnen de Veiligheidsraad is een sleutelpositie weggelegd voor Rusland, dat zich bij herhaling heeft uitgesproken tegen een eenzijdige Amerikaanse aanval op Irak. President Vladimir Poetin probeerde onlangs een vergelijking te maken tussen de Iraakse kwestie en zijn eigen problemen met buurland Georgië, dat volgens hem onderdak biedt aan Tsjetsjeense terroristen die aanslagen in Rusland voorbereiden.
President Poetin heeft laten doorschemeren dat hij een eenzijdige Russische militaire actie tegen Georgië niet uitsluit, als de Verenigde Naties de regering van Georgië niet tot de orde roepen. De Amerikaanse onderminister John Bolton van Buitenlandse Zaken benadrukte gisteren dat er tussen Washington en Moskou geen koehandel zal plaatsvinden over Irak en Georgië.
Een hoge diplomaat uit het gevolg van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zei dat hij er alle vertrouwen in heeft dat Rusland en de VS het eens zullen worden over de wijze waarop hervatting van de wapeninspecties in Irak moet worden afgedwongen. President Bush en zijn Russische collega Poetin zullen waarschijnlijk rechtstreeks met elkaar gaan praten over de inhoud van de ontwerpresolutie.
Vanuit Bagdad klonk gisteren ferme oorlogstaal gericht aan het adres van Israël. Irak waarschuwde voor een aanval op Israël, zodra dit land zich aan Amerikaanse zijde zal scharen in de strijd om het regime van Saddam ten val te brengen. Jeruzalem op zijn beurt heeft met vergeldingsmaatregelen gedreigd, als Irak de aanval opent op Israël.