BERLIJN - De waan van de dag. Huub Stevens heeft ermee leren leven. Met veel aplomb werd de Limburger deze zomer bij Hertha BSC binnengehaald. Nadat hij de Ligapokal veroverde werd hij gelijk bewierookt, maar na de vernederende bekernederlaag tegen KVS Holstein en afgelopen dinsdag het verlies tegen Gladbach zagen vele supporters hun idealen al in rook opgaan. 'Stevens raus' galmde er meedogenloos door het beruchte olympisch stadion. "De Berlijners zijn trots op hun stad en dus willen ze ook trots zijn op de club van de stad", zegt Stevens. Wetende dat het verwachtingspatroon er erg hoog is.

|
Huub Stevens heeft het momenteel niet makkelijk. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
|
Het zijn de hoge eisen van het leven in een metropool. Berlijn staat bekend als mondain en hautain. En die allure moet zich ook in het voetbal spiegelen. De verwachtingen omtrent Herr Stevens in de Duitse hoofdstad zijn enorm groot. Bij Schalke veroverde hij in zes jaar drie hoofdprijzen. Dus nu moet hij dat kunstje ook even bij Hertha flikken. "De ambities zijn heel groot, maar dat past ook bij deze gigantische stad", zegt de man die in deze dagen bovenal een lijdzaam voorwerp is. "Schalke was volksclub. De supporters waren idolaat van de club. Voor hen was het een mythe. Hier is de beleving heel anders. Men is veel afstandelijker. Het journalistenkorps dat Hertha volgt is daarentegen zeker twee keer zo groot als bij Schalke. Berlijn heeft liefst negen dagbladen, waaronder drie boulevardbladen. Iedere dag staat er een aantal journalisten bij de trainingen en dagelijks wordt er verwacht dat ze met grote verhalen komen. Tja, daar zit dan wel eens wat dikke duim werk bij. De waan van de dag regeert en dat maakt de druk alleen maar groter."

|
|
Maar Stevens klaagt niet. Na zes jaar Bundesliga leert hij ermee leven. In de eerste maanden van zijn beste seizoen bij Schalke stond hij bij de bookmakers ook met stip op één als de trainer die het eerst ontslagen zou worden. "Ik wist dat ik hier met een speciale pers kreeg te maken. Dat is ook de uitdaging die ik gezocht heb. Hoe kan ik leven in een wereld waarin je zo geregeerd wordt? Hoe ga ik met het randgebeuren om? De druk is groot, maar de druk die ik mezelf opleg is altijd groter. Daarvoor ben ik een sportman. Maar ik heb nu meer plichtplegingen dan ooit tevoren. Zo ben ik al twee keer bij de bondskanselier geweest. Publiciteit hoort erbij. In Gelsenkirchen ging ik na het bureauwerk meestal lopen of fitnessen. Daar kom ik hier geenszins aan toe."
Niet alleen de club, de stad en de omgeving zijn anders. Voor Stevens veranderde ook zijn gezinsleven. Zes jaar lang leefde hij een groot deel van de week alleen op een appartement in het Rührgebied, terwijl zijn vrouw en twee kinderen nabij Eindhoven bleven. "Bewust hebben we er toen voor gekozen dat onze kinderen in Nederland de school afmaakten. Nu leef ik weer samen met mijn familie. Vroeger ging ik 's avonds thuis voetballen kijken en analyseren. Urenlang zat ik voor de buis. Dat kan ik mijn vrouw nu niet aandoen. Wat dat betreft moet ik me ook weer aanpassen."
Al vergt Hertha BSC in deze dagen heel veel tijd. Vijf jaar geleden speelde het Berlijnse keurkorps nog in de tweede liga, maar na een succesvol seizoen praat de man op de straat alleen nog maar over de titel. "Hertha is nog een club in ontwikkeling, waardoor je als trainer van heel wat factoren afhankelijk bent. We hebben duidelijk afgesproken om stap voor stap verder te gaan. Zeker omdat de potentie enorm is. Hier kan echt iets moois gebeuren. Clubs als Schalke en Hertha zijn slapende grootheden. Als die het succes naar zich toe weten te trekken dan krijgen Dortmund en Bayern op termijn echte problemen. Dan zijn er daadwerkelijk nieuwe topploegen bij gekomen. Schalke is nu al dicht bij dat punt."
Hertha loopt op het tactische gebied nog achter op de blauw/witte trein uit de 'Kohlenpott'. Met Schalke kon Stevens ontzettend variabel spelen. Het team was voorbereid om zowel met vier of met drie verdedigers te spelen. Ook één tegen één werd perfect uitgevoerd. "Ik kan nog niet goed inschatten wat allemaal mogelijk is met deze spelersgroep. Hoe het elftal bijvoorbeeld reageert op andere spelsystemen. Kunnen deze jongens die stap wel of niet maken? Op dat gebied ben ik nog aan het inventariseren. Een tactisch concept kun je immers pas uitvoeren als je daarvoor de juiste jongens hebt. Al zie ik wel al dat we sommige spelerskwaliteiten ontberen. Beetje bij beetje bouwen we aan het team. Van manager Dieter Hoeness heb ik daarvoor de tijd gekregen. Hij weet ook wel waar het hapert. De relatie met Hoeness is goed. Hij staat direct boven me, waardoor de technische lijnen kort en duidelijk zijn. Een ideale werkomstandigheid, zoals het ook bij Roda JC met Nol Hendriks was en bij Schalke met Rudi Assauer."
De vloek van het publiek laat Stevens voorlopig langs zich heen gaan. Hij weet dat een overwinning de gemoederen kan keren. "Ook dat is de atmosfeer van de Bundesliga. Meer dan waar ook is voetbal in Duitsland een volkssport. Kijk maar eens bij Dortmund zijn iedere keer 75.000 toeschouwers, bij Schalke 60.000 en hier bij Hertha ook steeds zo'n 50.000. Het is fantastisch om in die ambiance te werken. Zeker in een competitie waar de concurrentie enorm groot en iedereen van iedereen kan winnen. Maar dat verhoogt ook de druk. Zeker in een stad als Berlijn. Gelukkig beseft iedereen binnen Hertha dat we realistisch moeten zijn. Men verwacht niet dat we het eerste jaar meteen voor de landstitel gaan meedoen. Maar het wordt nu hoog tijd dat we na drie gelijkspelen en een nederlaag de eerste overwinning in de Bundesliga boeken."