MONZA - Ze kusten elkaar nog net niet op de wangen, maar het was twee weken geleden bij de Belgische Grand Prix al helemaal duidelijk dat de twee elkaar goed liggen. Toen Jos Verstappen even zijn gezicht liet zien op Spa-Francorchamps werd hij door Minardi-teambaas Paul Stoddart niet alleen zowel hartelijk als vorstelijk onthaald, maar kreeg Jos er ook vooral het respect waarvoor hij zo gevoelig is. De troon staat er voor hem klaar...

|
Minardi-teambaas Paul Stoddart (links) en Jos Verstappen kunnen het goed met elkaar vinden, hetgeen perspectieven voor de nabije toekomst geeft.
|
Aan de vooravond van de Italiaanse Grand Prix op Monza herhaalde Stoddart nog eens zijn wens om de momenteel werkloze Nederlandse Formule 1-coureur zo snel mogelijk onder contract te plaatsen. Verstappen die zich op zijn beurt ook buitengewoon positief over het kleinste team in de Formule 1 heeft uitgelaten, verbindt aan zijn komst echter wel de voorwaarde dat de Minardi-renstal volgend jaar over een andere motor dan de huidige Asiatech zal beschikken.
De altijd openhartige Stoddart weet dat dondersgoed en schetste het volgende scenario: "Dat we niet met de Asiatech-motor zullen doorgaan, is intussen wel bekend. Zoals het ook bekend is dat we met Cosworth en Ferrari onderhandelen over een motorendeal. Binnen een paar weken wil ik bekendmaken welke motor het wordt. Vervolgens wil ik dan nog voor de laatste Grand Prix in Japan de zaak met Jos hebben afgerond. Ik ben daar heel positief over", aldus de Australische zakenman, die nadrukkelijk stelt dat Verstappen met zijn status geen sponsoring hoeft mee te nemen. "Maar indien er Nederlandse sponsors zijn die aan hem gerelateerd willen worden, zijn die natuurlijk van harte welkom."
Uitgerekend op het moment dat hij Verstappen in dat perspectief plaatste, kwam de vorige, uitgekochte teambaas Giancarlo Minardi binnen om hem vers van de pers een bulletin van de Internationale Automobiel Federatie te overhandigen. Het hete nieuws had betrekking op 'zijn vriend' Tom Walkinshaw, nadat diens noodlijdende Arrows-team voor de derde achtereenvolgende keer bij een race verstek had laten gaan. Stoddart las het epistel aandachtig. "De FIA heeft nota genomen van het voortdurend onvermogen van Orange Arrows om aan recente Formule 1-evenementen deel te nemen. Als dat te wijten is aan insolventie zou Arrows zijn rechten (lees: vooral geld) volgens het Concorde Agreement kunnen verliezen. Echter, op dit moment heeft de FIA geen harde bewijzen dat Arrows' afwezigheid komt door onmacht om geldelijke verplichtingen na te komen of anderszins. In de gegeven omstandigheden is de FIA voornemens te wachten met formele acties tot verschillende onderhandelingen of maatregelen aangaande Arrows zijn afgerond", aldus het persbericht. Spontane reactie van Stoddart: "Shit!"
Nadat de kettingroker weer eens een trekje van zijn sigaret genomen had, verzuchtte hij: "Dit is gewoon slecht (nieuws). Iedereen weet dat Arrows failliet is, maar door zo'n zachte houding van de FIA en Max (Mosley, de president, red.) gaan onze onderhandelingen met Cosworth ook weer langer duren. Tom houdt hierdoor iedereen aan het lijntje..." Ter verduidelijking: Als Arrows meedoet, rijdt het team contractueel met de Cosworth-krachtbron, hoewel die motorenleverancier evenals Verstappen intussen tot de vele crediteuren van Arrows behoort. Door de opschortende werking van het bankroet van Arrows, dat afgelopen week door de rechtbank van Leeds werd besloten, vreest Stoddart vertraagde en dus moeizamer onderhandelingen met Cosworth.
Indien Verstappen terugkomt in de Formule 1, zal dat ook zeker worden toegejuicht door RTL, dat in ons land de grandprixraces uitzendt. Gebleken is immers dat de afwezigheid van de Nederlander dit jaar gemiddeld 100.000 tot 125.000 tv-kijkers heeft gescheeld. RTL's uitvoerend producent Frank Verzantvoort vindt dat echter een logisch verschijnsel, zoals hij evenmin verontrust is door het feit dat er in de loop van dit seizoen gemiddeld 10 tot 12 procent minder gekeken wordt naar de Formule 1-races omdat die door suprematie van Ferrari voorspelbaar zijn.
"Neem de Grand Prix van San Marino. Vorig jaar was ons marktaandeel 60% en dit jaar 51,1%. Maar wij klagen daar niet over. Onze doelgroep wordt nog altijd bereikt en onze adverteerders weten ons nog steeds te vinden", zei hij. Echter ook RTL Duitsland, nota bene in het land van de Schumi's, moest constateren dat de belangstelling is teruggelopen van 11,3 miljoen kijkers in het voorjaar naar recentelijk 7,8 miljoen. Een teruggang van 31,6%! Zelfs in het Italiaanse Mekka van de autosport is eenzelfde trend waar te nemen: 20% minder kaarten dan vorig jaar is in de voorverkoop van de hand gegaan.
Nooit heeft men bij de Scuderia Ferrari kunnen bevroeden dat zijn dominantie zulke effecten teweeg zouden brengen als zij terugdenken aan de jaren dat zij eens 37 Grand Prix's droogstonden (1985-1987) en eenmaal zelfs 58 keer op rij geen champagne mochten spuiten (1990-1994). De concurrentie denkt momenteel met weemoed aan die periodes terug...