De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 13 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Heineken biedt $287 mln.
voor Egyptische brouwer

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Heineken-bestuursvoorzitter Thony Ruys heeft gisteren een nadere kennismaking met de financiële wereld met glans doorstaan. Ruys presenteerde voor de eerste keer als hoogste baas van het bierconcern de resultaten. Met een nettowinst in het eerste halfjaar van €330 miljoen werd aan de verwachtingen voldaan. De kersverse Heineken-baas kon beleggers eveneens trakteren op een overname.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
Heineken-bestuursvoorzitter Thony Ruys kon beleggers eveneens trakteren op een overname.
Heineken heeft namelijk een openbaar bod uitgebracht op de Egyptische brouwer Al Ahram Beverages Company. De Nederlandse brouwer biedt $14 per aandeel Al Ahram, dat genoteerd is aan de effectenbeurzen van Londen en Cairo. De Egyptische onderneming heeft vorig jaar een omzet van $105 miljoen geboekt.

De overname gaat door als minimaal 76% van de aandeelhouders ingaat op het bod. Als alle stukken worden aangemeld, telt Heineken $287 miljoen neer voor deze enige bierbrouwer die Egypte rijk is.

Volgens de Heineken-top zal de overname van Al Ahram meteen bijdragen aan de winst per aandeel. Het Egyptische bedrijf produceert jaarlijks 430.000 hectoliter bier en 620.000 hectoliter alcoholvrije moutdranken. De onderneming heeft in het Afrikaanse land bovendien 85% van de wijnmarkt in handen.

De overname van Al Ahram past in het streven van Heineken om nadrukkelijker aan de weg te gaan timmeren in biermarkten die zich nog moeten ontwikkelen. Ruys geeft aan dat onder zijn bewind wat dat betreft de komende jaren ook overnames te verwachten zijn in Rusland, China, Latijns-Amerika en Oost-Europa. "We willen een betere balans krijgen tussen ontwikkelde markten, en markten die zich nog moeten ontwikkelen."

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers toonde Ruys uit een ander hout te zijn gesneden dan zijn voorganger Karel Vuursteen. In tegenstelling tot Vuursteen die de resultaten altijd presenteerde als betrof het een 'one man show', liet 'teamspeler' Ruys gisteren zijn collega-bestuurslid René Hooft Graafland geruime tijd aan het woord.

Toch benadrukt Ruys dat onder zijn leiding de strategie weinig zal verschillen met die van onder Vuursteen. Het Heineken-concern blijft dus gericht op sterke merken, goede distributienetwerken en innovatie. De nieuwe baas zal wel enkele andere accenten leggen. Zo wil hij dat Heineken zich meer gaat verdiepen in de jongere generatie. "Als je de jeugd eenmaal aan je hebt gebonden, zijn dat je trouwste klanten", vertelt Ruys.

Hij hoorde de resultaten, die werden voorgelezen door Hooft Graafland, met een glimlach aan. Heineken presteerde het afgelopen halfjaar met een winstgroei van 11% dan ook aanzienlijk beter dan concurrenten als Interbrew en Grolsch. In de Verenigde Staten zag de Amsterdamse brouwer de afzet met maar liefst 11% toenemen. Ruys verwacht dat de winst dit jaar met circa 11% gaat stijgen ten opzichte van 2001.

De verkoop van Amstel bier bleef met 5,1 miljoen hectoliter vrijwel op hetzelfde niveau als in de eerste helft van vorig jaar.

Vooral in Europa werd minder Amstel gedronken. Ruys kondigde aan actie te gaan ondernemen om de omzet van het biermerk te gaan stimuleren. "Met name in Nederland en Griekenland moeten we kijken hoe we Amstel weer in de vaart der volkeren kunnen opstuwen."

Een meevaller voor Heineken is dat het minder hoeft te betalen voor de overname van de Russische brouwer Bravo. Doordat de productie van Bravo dit jaar onder de 4 miljoen hectoliter blijft, hangt er een prijskaartje aan van $350 miljoen. Als de Russen wel de 4 miljoen hectoliter hadden gehaald, dan zou Heineken $400 miljoen voor het bedrijf hebben moeten afrekenen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 13 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.