NEW YORK - VN-secretaris-generaal Kofi Annan is faliekant tegen een eventuele eenzijdige militaire actie van de Verenigde Staten tegen Irak. In een toespraak voor de Algemene Vergadering benadrukte Annan dat geen enkel land zich het recht kan verschaffen om buiten de Veiligheidsraad om een ander land aan te vallen.
Annan neemt daarmee afstand van president Bush, die in de Algemene Vergadering dreigde met een eenzijdige Amerikaanse aanval op Bagdad als de VN niet hun plicht nakomen door wapeninspecties in Irak desnoods militair af te dwingen.
In zijn rede deed Kofi Annan een klemmend beroep op Saddam om in te stemmen met hervatting van de wapeninspecties. "Irak moet aan zijn verplichtingen voldoen. Ter wille van het eigen volk en ter wille van de wereldvrede. Als Irak de internationale gemeenschap blijft tarten, zal de Veiligheidsraad zijn verantwoordelijkheid moeten nemen."
De VN-secretaris-generaal is ernstig bezorgd dat een Amerikaanse aanval op Irak zonder steun van de Veiligheidsraad tot grote politieke onrust zal leiden in de Golfregio en de crisis in het Midden-Oosten verder zal aanwakkeren. Annan meent dat alleen wanneer een land wordt aangevallen, het de legitimiteit heeft om uit zelfverdediging terug te slaan zonder daarbij de Veiligheidsraad te consulteren. Voor de hoogste man van de VN is bovendien niet onomstotelijk bewezen dat Irak over massavernietigingswapens beschikt en werkt aan de ontwikkeling van kernwapens.
Kofi Annan zei in de Algemene Vergadering zich zorgen te maken over het beleid van de regering-Bush, waar het internationale milieuvraagstukken en kwesties van oorlogsrecht betreft. Hij doelde daarbij indirect op de Amerikaanse weigering om het Kyoto Protocol te ondertekenen en het Internationale Strafhof in Den Haag te erkennen.
De VN-secretaris-generaal pleitte voorts voor een internationale vredesconferentie over de crisis in het Midden-Oosten. Hij riep met name de VS op het plan voor een dergelijke top over het Israëlisch-Palestijnse conflict nieuw leven in te blazen. Het was tenslotte Washington die in mei een dergelijke vredesconferentie voorstelde, maar kort daarna dit plan weer liet vallen.
Volgens Kofi Annan vormt de crisis in het Midden-Oosten nog steeds de grootste bedreiging voor de wereldvrede, gevolgd door de kwestie-Irak, de oorlog in Afghanistan en het conflict tussen India en Pakistan over Kashmir.