De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 13 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  "Euro bezorgt
me de kriebels"

   
 

NAARDEN/UTRECHT - Anke Zeldenrijk, eigenares van een drogisterij in Naarden, vindt het "uitstekend" dat de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van Europa, laat onderzoeken of de 1 en 2 euromuntstukken zóveel nikkel afgeven dat er in de eurolanden gezondheidsproblemen door ontstaan.

"Héél goed!" zegt ze. Waarom? "Omdat ik er gek van word." Van dat nikkel? "Nee, inmiddels niet meer. Maar wél van alle vragen van klanten waarom ik plastic handschoenen draag achter de kassa. Ik kan niet meer zonder beschermende handschoenen met geld omgaan. Of ik soms vies ben van geld, wordt er continu gevraagd. Ja, ik ben vies van de euro's, van de 1 en 2 euromuntstukken!"

2002 is onverwacht een zwaar jaar voor de drogiste. Tot eind december 2001 was er niets aan de hand. Maar in de eerste dagen van januari veranderde dat op slag. "Al tijdens de eerste werkdag met de euro had ik last van tintelende vingers. De dag erna ontdekte ik rode vlekken aan mijn handen en in mijn gezicht. Die plekken begonnen op te zetten en te jeuken. Ik ging krabben, daardoor werd het erger."

Het leidde tot veel ellende, eczeem zelfs, en rusteloze nachten. Poeder, zalfjes, niets hielp. Zelfs een tiendaagse prednisonkuur had geen effect. Maar met de handschoenen aan slonken de klachten.

Toch... hoe weet Anke Zeldenrijk zo zeker dat zij allergisch is voor nikkel? Misschien is het wel iets anders waar zij niet tegen kan. "Omdat de problemen begonnen op het moment dat de euro werd geïntroduceerd. Kijk, ik heb 36 jaar guldens, dubbeltjes en kwartjes door mijn handen laten gaan. Nooit hinder. Nu ineens wel." Maar in het oude muntgeld zat zelfs nog meer nikkel! "En tóch had ik daar geen last van. Bovendien hebben onderzoeken in het ziekenhuis Gooi-Noord en het VU Medisch Centrum in Amsterdam uitgewezen dat ik extreem gevoelig ben voor nikkel. Meneer, ik heb zelfs een uitgebreide allergietest ondergaan: 48 uur heb ik met 1 en 2 euromuntstukken op mijn rug en op mijn polsen rondgelopen. De uitslag: nikkelallergie."

Huidarts (dermatoloog) dr. C. van Ginkel van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, wijst 'caissières dan wel mensen die de hele dag muntgeld door hun handen laten gaan' aan als de groep waar zich mogelijk méér nikkelallergische problemen zouden kunnen voordoen dan in de rest van de bevolking. "In het algemeen zijn er weinig allergieproblemen door de euro. Althans, ik zie eigenlijk geen patiënten met dergelijke specifieke klachten. Er is wel veel nikkelallergie, maar dan veroorzaakt door andere contactbronnen. Zoals bijvoorbeeld oorbellen en nikkel in kleding. Wist u dat de helft van alle vrouwen die gaatjes in hun oren laten prikken nikkelallergie ontwikkelt? Geldt ook voor piercings. Dit omdat de afgifte van nikkel kort na het prikken rechtstreeks de bloedbaan ingaat. De allergie bouwt zich op. De problemen ontstaan dan als spijkerkleding met nikkel wordt gedragen, riemen met een gesp van nikkel of van die modieuze ritsluitingen. Vanmorgen nog zag ik een meisje met eczeem op de heupen door zo'n ritsluiting."

Er bestaat inmiddels speciale EU-nikkel-wetgeving. Nikkel in kleding en sieraden mag niet méér nikkel afgeven dan 0,5 microgram per vierkante centimeter per week. De 1 en 2 eurostukken zouden buiten die regelgeving zijn gehouden. Dermatoloog dr. P. van der Valk van het UMC St. Radboud te Nijmegen: "Het zou charmanter geweest zijn als de euromuntstukken ook aan die strenge normen waren gekoppeld. Maar daar zat een fors prijskaartje aan. Echter, om nou alles weer te gaan omgooien voor die relatief kleine groep patiënten met euroallergie, dat gaat misschien wat ver. Want wist u dat één op de 20 mensen last heeft van een handallergie - en dat staat los van de euro?"




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 13 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.