De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 13 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Voorstel Europese Commissie
Noodvaccinatie
bij mkz-uitbraak

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - De Europese Commissie wil dat noodvaccinaties voortaan de eerste optie worden bij de bestrijding van een uitbraak van mond- en klauwzeer (mkz). "Vaccinatie is altijd gezien als een ultiem wapen. Het is tijd met deze aanpak te breken", stelde Eurocommissaris Byrne (Volksgezondheid) gisteren in de tijdelijke mkz-commissie van het Europees Parlement.

Byrne komt op korte termijn met een officieel voorstel waarin veel strengere regels gaan gelden voor het aanpakken en voorkomen van de uiterst besmettelijke dierziekte. De Ier denkt daarbij onder meer aan het bekorten van de transporttijden voor levend slachtvee, striktere regels voor overslagstations van vee omdat daar vaak ziektes worden overgedragen, en oorlabels voor schapen.

Byrne gaat echter niet zo ver dat hij pleit voor preventieve vaccinaties omdat die te veel problemen met de export van vee opleveren. De weg is wel vrijgemaakt voor nood- of ringvaccinaties omdat er nu speciale markervaccins en testen zijn die geënte dieren kunnen onderscheiden van daadwerkelijk besmette beesten. Hierdoor is het niet meer nodig om gevaccineerde dieren alsnog te ruimen. Bovendien mag een land, dat dieren vaccineert, al na zes in plaats van voorheen twaalf maanden de export hervatten.

Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Ierland moesten vorig jaar miljoenen gezonde dieren afmaken en vernietigen als gevolg van mkz-uitbraken. Het brede publiek heeft steeds minder begrip voor dergelijke acties.

Dwang

Het is niet de bedoeling dat de Commissie een land met een mkz-uitbraak kan dwingen tot vaccinaties over te gaan. Een meerderheid van de EU-landen moet zo'n actie goedkeuren en het betrokken land kan altijd weigeren. In dat geval riskeert de lidstaat wel het verlies van financiële compensatie uit Brussel voor de mkz-crisis.

Byrne verwacht de nodige kritiek vanuit de boerensector, die geen zin heeft in nog meer bureaucratie en meer oormerken, en van landen die levend vee exporteren. "Maar dat is de prijs die we moeten betalen voor een betrouwbaar identificatiesysteem", aldus de Eurocommissaris.

Vice-voorzitter Albert Jan Maat (CDA) van de mkz-commissie in het Europees Parlement noemt de voorstellen van Byrne "een stap vooruit, maar voor Nederland absoluut onvoldoende". Een exportstop van zes maanden zou volgens Maat voor Nederland desastreus zijn. De CDA'er pleit voor drie maanden wachttijd.

VVD-Europarlementariër en landbouwspecialist Jan Mulder betreurt het dat de Commissie geen versnel onderzoek laat doen naar het verbeteren van markervaccins terwijl daar wel geld voor is vrijgemaakt. "Daardoor kan het laten leven van gevaccineerde dieren nog steeds een zeker risico inhouden",aldus Mulder. Hij pleit verder voor een Europees fonds voor dierziekten of een EU-verzekeringssysteem.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 13 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.