De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 13 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Sociale partners
en kabinet niet
nader tot elkaar

Van onze economische redactie

   
 

DEN HAAG - Het kersverse kabinet en de sociale partners staan ook na hun eerste kennismaking gisteren nog lijnrecht tegenover elkaar. Werkgevers en werknemers kregen te horen dat ze niet hoeven te rekenen op extra geld voor lastenverlichting. Eind november gaan de partijen het, tijdens het najaarsoverleg, nog eens proberen.

"De gevangenismuurtjes van Zalm staan nog altijd overeind", vatte MKB-voorzitter Hans de Boer de eerste ontmoeting met de nieuwe regering samen. Hij betreurt dit, omdat hij vindt dat het kabinet het tekort op moet laten lopen zodat de sociale premies omlaag kunnen en de loonkosten voor de baas omlaag gaan. Anders vreest De Boer voor een nog sterkere stijging van de werkloosheid in de nabije toekomst.

Gezien de economische malaise waarin Nederland zich bevindt, ziet de regering geen mogelijkheid de portemonnee te trekken.

"Het gaat niet goed met de Nederlandse economie", stelde premier Balkenende dan ook vlak voor de kennismaking. Loonmatiging is daarom het sleutelwoord van het kabinet. Maar de vakbeweging wil daar niets van weten. Voor de bijeenkomst zei Lodewijk de Waal, voorzitter van de vakcentrale FNV, dat "de regering tot inkeer moet komen". "Dat is niet gebeurd", concludeerde hij na afloop. De vakbondsvoorman was absoluut niet te spreken over de door het kabinet beoogde oplossing van het wao-vraagstuk, het schrappen van het spaarloon en het snijden van de Melkertbanen. "En dan wil het kabinet dat wij de lonen matigen, maar zo werkt dat natuurlijk niet."

Minister Heinsbroek (Economische Zaken) gaf de sociale partners gisteren nog een sprankje hoop. In Het Financieele Dagblad zei hij geen problemen te hebben met het laten oplopen van het tekort. Maar tijdens de kennismaking hield Heinsbroek zijn kaken stijf op elkaar. Ook Hoogervorst zweeg. De Waal en De Boer konden niet anders concluderen dan dat minister-president Balkenende zijn ministers een spreekverbod had opgelegd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 13 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.