De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 11 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  VNO-NCW hekelt
nieuwe beursregels

   
 

DEN HAAG - Ondernemersorganisatie VNO-NCW verzet zich ertegen dat Nederlandse bedrijven hun organisatie moeten aanpassen om te voldoen aan strengere Amerikaanse beursregels. De organisatie vindt dat de Amerikaanse regels ruimte moeten geven aan de eigen Nederlandse voorschriften.

"In Amerika bestaat bijvoorbeeld geen raad van commissarissen. Zouden we die hier moeten afschaffen?", vraagt voorzitter Jacques Schraven zich af. "We proberen toepassing van dit soort maatregelen op Europese bedrijven nu te voorkomen, samen met Europees commissaris Bolkestein. Zodat we niet onderworpen worden aan de 'pax americana'."

Aanleiding voor de verscherping is de boekhoudfraude die Enron en Worldcom ten gronde richtte. Door gesjoemel met de boekhouding zijn beleggers jarenlang te fraaie resultaten voorgespiegeld.

Schraven, die in november begint aan zijn tweede bestuurstermijn van drie jaar bij VNO-NCW, is het wel geheel eens met de scherpere regels voor de financiële verslaggeving.

In Nederland moeten bestuursvoorzitters en commissarissen hun handtekening al zetten. Ze worden daardoor persoonlijk aansprakelijk.

In de nieuwe Amerikaanse wetgeving wordt onjuiste informatieverstrekking ook strafbaar. De maximumstraf bedraagt twintig jaar cel. Theoretisch is het mogelijk dat ook Nederlandse bestuursvoorzitters in Amerika de cel indraaien.

"Het is belangrijk dat zo het vertrouwen van de beleggers wordt herwonnen", vindt Schraven. "Hoewel die termijn van twintig jaar wat extreem is gesteld. Dat komt waarschijnlijk omdat de politiek fors wil reageren op de beursfraudes."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 11 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.