AMSTERDAM - Het kersverse kabinet en de sociale partners komen vandaag bij elkaar voor een eerste kennismaking. Echt gezellig zal de bijeenkomst niet worden, aangezien twee partijen lijnrecht tegenover elkaar staan. De grote vraag is of het kabinet de poot stijf houdt, of aangeeft dat er enige rek in het Strategisch Akkoord zit.
Voorzitter van MKB-Nederland Hans de Boer liet gisteren weten ernaar uit te zien de verschillende ministers eens samen te zien acteren. Hij heeft de ministers De Geus (Sociale Zaken), Heinsbroek (Economische Zaken), Hoogervorst (Financiën) en minister-president Balkenende afzonderlijk wel al gesproken. "Maar ik wil graag zien hoe dat spul samenwerkt. Dat vind ik boeiend."
De Boer verwacht inhoudelijk niet veel van de kennismaking. Het nieuwe kabinet heeft de economische wind fors tegen en heeft daarom besloten flink te gaan bezuinigen. Daarnaast is loonmatiging het sleutelwoord.
De Boer gaat daarom vandaag vooral morrelen aan de strakke financiële kaders zoals de bewindslieden die hebben opgetekend. De nieuwe regering moet volgens De Boer het begrotingstekort laten oplopen om lastenverlichting voor werkgevers te bewerkstelligen.
"Het nieuwe kabinet wil het tekort niet verder op laten lopen dan 0,4% van het bruto binnenlands product (bbp). Volgens EU-normen mag het tekort oplopen tot 3% van het bbp. De nieuwe regering zou dus wel iets royaler kunnen zijn, anders zijn werkgevers en werknemers de dupe."
Hij vindt dat het kabinet met het geld, dat vrijkomt als het tekort oploopt, loonkostenmatiging moet kopen door de ww- en wao-premies te verlagen. Hierdoor betalen de werkgevers minder loonkosten en hebben de werknemers bij de door het kabinet gewenste loonmatiging toch evenveel te besteden, zo redeneert de MKB-voorman. Hij denkt dat vooral de VVD aan de 'financiële gevangenismuurtjes van Zalm' wil vasthouden. "De LPF volgt een beetje mijn toon terwijl het CDA twijfelt", zo schat hij in.
De lastenverlichting die het kabinet nu van plan is, noemt De Boer veel te weinig en te onzeker. Het kabinet wil de beoogde €0,5 miljard alleen vrijgeven als de vakbonden hun looneisen matigen. De Boer vindt het niet prettig dat de bonden in zo'n sleutelpositie komen. "Trouwens, zelfs als dat geld er komt is van lastenverlichting eigenlijk geen sprake. De ziekenfondspremies gaan namelijk harder omhoog dan de lasten zouden dalen."
Ook bij werkgeversorganisatie VNO-NCW overheerst een negatief verwachtingspatroon. Volgens voorzitter Jaques Schraven kan het overleg zelfs stranden, omdat het kabinet het wao-vraagstuk zo onhandig aanpakt. Hij is het verder met Hans de Boer eens, dat het nieuwe kabinet het tekort op moet laten lopen om de sociale premies te kunnen verlagen. Dat de kennismaking wel eens tot een mislukking kan uitlopen, verraadt ook de verwachting van de vakorganisatie CNV. Volgens voorzitter Doekle Terpstra wordt vandaag duidelijk of de partijen "met de rug of met het gezicht naar elkaar toe gaan staan". Als blijkt dat in het Strategisch Akkoord geen rek meer zit, vreest Terpstra het eerste.
De vakcentrale FNV was gisteren eveneens pessimistisch over de uitkomst van het overleg van vandaag. "Als blijkt dat het kabinet niet wil afwijken van de plannen zoals die in het Strategisch Akkoord staan, hoef je niet eens te overleggen", somberde FNV-voorzitter Lodewijk de Waal. De vakbondsvoorman doelt onder meer op de wao-plannen van het nieuwe kabinet "die op vrijwel elk punt afwijken van het SER-advies waar de sociale partners het over eens waren."
Ook de afschaffing van het spaarloon en het schrappen van de Melkertbanen zitten in "het mandje van ellende" die volgens De Waal niet door de beugel kunnen. "En het kabinet vraagt wel loonmatiging", zegt hij strijdlustig. "Het is net alsof een buschauffeur vol gas richting afgrond rijdt en roept of iemand op de rem kan trappen. Wij zeggen dan op onze beurt, haal je voet eens van het gaspedaal."