door Alexandra van den Bos en Annet de Jong DEN HAAG - Ex-minister Netelenbos (Verkeer) en het openbaar ministerie hebben begin november vorig jaar in het geheim razendsnel een schikking getroffen rond de miljoenenfraude bij de aanleg van de Schipholspoortunnel. De Tweede Kamer werd daardoor voor een voldongen feit gesteld tijdens het spoeddebat naar aanleiding van de onthullingen in de media over de bouwfraude.
Dat bleek gisteren uit de getuigenis van algemeen directeur van bouwbedrijf Strukton dhr. G. Witzel tijdens de openbare verhoren van de parlementaire enquêtecommissie bouwnijverheid.
"Voor het debat in de Tweede Kamer moest de schikking rond zijn. Er was dus een duidelijk verband", aldus Witzel, die tijdens zijn vakantie plotseling te horen kreeg dat in tegenstelling tot wat het draaiboek meldde het sluiten van de deal naar voren was geschoven.
De commissie onder leiding van Marijke Vos werd gisteren compleet verrast door de ontdekking dat een dag voor het gewraakte Kamerdebat de papieren door de NS, Verkeer en Waterstaat en de van fraude verdachte bouwbedrijven Strukton en HBW werden getekend. De Tweede Kamer was woedend over de schikking en meende dat die moest worden teruggedraaid.
Oud-minister Netelenbos moet zich vandaag verantwoorden voor de commissie. Haar ministerie hield de NS deels verantwoordelijk voor de uit de klauwen gelopen winsten, omdat ze daarop onvoldoende toezicht hielden. Ze eiste van de NS een teruggave van 50 miljoen gulden aan subsidiegelden.
De bouwbedrijven Strukton en HBW wilden na de aan het licht gekomen fraude bij de aanleg van de Schipholspoortunnel ook wel schikken, voor een bedrag van 20 miljoen gulden, onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat ze door Netelenbos niet op de zwarte lijst zouden worden geplaatst.
Een plek op deze lijst betekent dat een bedrijf wordt uitgesloten van grote bouwprojecten van het rijk, hetgeen in veel gevallen faillissement betekent. Betaling van het forse bedrag was geen schuldbekentenis voor het benadelen van de NS, maar puur lijfsbehoud.
De commissie vermoedt echter dat Netelenbos en het openbaar ministerie samen een 'package deal' hebben gesloten. Als het openbaar ministerie de bouwbedrijven niet zou vervolgen voor valsheid in geschrifte, kon Netelenbos 50 miljoen gulden aan subsidiegeld terug in het laatje krijgen.