door Guido van de Kreeke DEN HAAG - Een op uitnodiging van de Amerikaanse ambassadeur, Clifford M. Sobel, gehouden herdenking in het Haagse stadhuis rond de gevolgen van terreuraanslagen in de Verenigde Staten, is een onderstreping geworden van de lotsverbondenheid en de gedeelde waarden en normen van de VS en Nederland.
Sobel noemde het terrorisme niet de eerste vijand waar Nederland en de VS zich mee geconfronteerd zien. "Wij stonden samen in de Tweede Wereldoorlog, in Korea, de Koude Oorlog en in Kosovo." Hij dankte Nederland voor het deel zijn van de grote coalitie die het terrorisme bestrijdt "en daarmee opkomt voor de bescherming van onze bevolkingen, het beschermen van fundamentele waarden en het bewaren van onze gemeenschappen, gegrondvest op vrijheid, het recht en tolerantie."
Premier Balkenende noemde ook de verbondenheid. "Weinig gebeurtenissen maken zo'n indruk dat een datum genoeg is om ze in de herinnering te houden. Voor Nederland is 5 mei zo'n datum, die voor ons het waardevolste bezit 'vrijheid' symboliseert. Die datum is ook een symbool van onze verbondenheid met het Amerikaanse volk, dat solidair met ons was en zo voor onze vrijheid heeft gestreden. Dezelfde solidariteit voelen wij met het Amerikaanse volk na de gruwelijke terreurdaden van 11 september."
Leefbaar Den Haag-raadslid Jozef Labuche werd per ongeluk door de politie voor een onbevoegde indringer aangezien en het stadhuis uitgegooid. Pas nadat hij de sterke arm van haar vergissing had overtuigd, mocht hij naar binnen.