De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 12 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Doorbraak in
bestrijding van
antraxterreur

Van onze correspondent

   
 

GRONINGEN - Het Groningse bedrijf IQ Corporation heeft een geneesmiddel tegen miltvuur ontwikkeld. Het bedrijf spreekt van een doorbraak in de bestrijding van de gevreesde antraxbacterie die gebruikt kan worden als biologisch wapen.

Vorig jaar kostte de miltvuurbacterie in de Verenigde Staten nog aan vijf mensen het leven toen zij er via terreurbrieven mee werden besmet. In totaal werden 11 mensen besmet met de bacterie. Allen werden behandeld met Sypro, een antibioticum dat de bacteriële groei probeert te remmen maar niet de giftige stoffen neutraliseert die erdoor worden geproduceerd. Het nieuwe middel doet dat volgens algemeen directeur dr. Roland Lageveen van IQ Corporation wel. Dat is volgens Lageveen gebleken uit proeven in het laboratorium. Het bedrijf hoop het middel over 2,5 jaar op de markt te brengen. Daarnaast wil IQ Corporation de techniek die gebruikt wordt om antrax te bestrijden ook gebruiken bij de bestrijding van andere ziekten.

Het nieuwe medicijn is gemaakt op basis van menselijke antistoffen. Het zorgt er voor dat de giftige stoffen van de miltvuurbacterie volledig geneutraliseerd worden. Bij het ontwikkelen van het medicijn heeft het bedrijf nauw samengewerkt met defensiekringen in de Verenigde Staten en Engeland.

,,De Britten en Amerikanen weten veel over antrax. Daarnaast werd de immuunreactie van een aantal vrijwilligers die het Engelse of Amerikaanse antraxvaccin kregen toegediend als uitgangspunt voor de ontwikkeling van de menselijke antilichamen gebruikt'', zegt Lageveen.

Volgens IQ Corporation vormen deze antilichamen de basis van het nieuwe geneesmiddel dat de levens van slachtoffers van mogelijk toekomstige antraxinfecties kan redden en bovendien mensen in hoog-risicosituaties, zoals biologische-wapeninspecteurs en militair personeel kan beschermen.

In de komende jaren zullen er nog meer proeven met het middel worden uitgevoerd, onder andere op proefdieren. ,,Wij zijn 3 jaar geleden begonnen met het ontwikkelen van het middel. De resultaten van ons onderzoek zijn gisteren gepresenteerd op een congres in Engeland'', aldus Lageveen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 12 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.