AMSTERDAM/LONDEN - In de verte, langs de slingerende Theems, duikt de skyline van Londen op. De Big Ben en de Tower Bridge komen steeds dichterbij als de gezagvoerder van KLM-vlucht KL2225 naar Londen City, het zakelijk hart van Groot-Brittannië, de landing inzet. Wanneer de Fokker 50 steil naar beneden duikt naar de landingsbaan op de rivier, wordt het stil aan boord. Precies een jaar na dato doemt in de herinnering van menigeen het beeld op van zich in torens borende vliegtuigen.
De Fokker 50 is voor slechts de helft gevuld met zakenlui. Normaal is het toestel tot de laatste plaats gevuld met driedelig grijs en fronsende blikken in financiële kranten, verzekert de stewardess ons. "Maar nu is het 11 september", zegt ze met een veelbetekenende blik. "En dat merken we aan de klandizie."
Dat is even tevoren op de luchthaven in Amsterdam al zichtbaar geworden, waar het nog net niet uitgestorven, maar wel bijzonder rustig is. Zowel de leiding van Schiphol als de Koninklijke Marechaussee zegt de 11e september van 2002 te beschouwen "als een dag als alle andere". Geen extra beveiliging, geen inkrimping van het aantal vluchten.
Bij de ticketbalie van de KLM trekken we een kaartje, zonder dat we klanten voor ons hebben. "Dit maken we niet vaak mee: het is nu extreem rustig", zegt KLM-medewerkster E.J. Hovingh, terwijl ze voor ons de retourtickets naar Londen uitprint. "Normaal gesproken staan hier toch wel een paar honderd mensen in de wacht. Het heeft alles met 11 september te maken. Vandaag een jaar geleden stond het hier vol. Toen die aanslagen net waren gepleegd, stroomden de mensen naar onze balies om hun vlucht naar Amerika te cancellen. Het was een komen en gaan van cameraploegen."
Volgens haar collega, die er even bij komt staan, vervoert de luchtvaartmaatschappij vandaag 34.000 passagiers in plaats van de gebruikelijke 40.000. "Dat valt me nog mee", zegt Hovingh, kijkend in haar beeldscherm. "Het zijn vooral de vluchten naar Amerika die worden gemeden. Hier heb ik een vlucht naar Newark: 90 van de ruim 270 plaatsen zijn leeg. En hier, een vlucht naar Washington: dat toestel is voor iets meer dan de helft gevuld. Normaal zijn de vluchten naar Amerika volgeboekt."
Tijdens de vlucht van het bewolkte Amsterdam naar het zonnige Londen hopen de Rabobank-juristen Willem Beltman en Paulien Hoiting - zij volgen in Londen een cursus - dat het allemaal goed afloopt. Beiden hebben overwogen om niet te gaan vliegen. "Ik was van plan om met de trein naar Londen te gaan", zegt Paulien. "Maar ja, met die tunnel onder het Kanaal door wordt het risico op aanslagen er natuurlijk niet minder op. Ik zit nu niet in de zenuwen hoor. Maar als ik een vakantie had geboekt, was ik zeker niet op 11 september gaan vliegen."
Willem Beltman overlegde vooraf met het thuisfront of hij naar Londen zou vliegen. "Mijn vriendin was er niet erg gerust op. Ikzelf ook niet echt. Maar goed beschouwd kon het gevaar niet al te groot zijn, omdat we met een relatief klein toestel vliegen. Geen terrorist haalt het in zijn hoofd om met een Fokker 50 een gebouw binnen te vliegen."