De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 12 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Kabinet erkent
prijsverhoging
door euro

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Na massale klachten van burgers en belangenorganisaties erkent na lang tegenstribbelen nu ook het kabinet dat de komst van de euro wel degelijk is misbruikt voor extra prijsverhogingen. Deze opvallende bekentenis schrijft minister Hoogervorst (Financiën) in een brief aan de Tweede Kamer.

De uitspraak van Hoogervorst is vooral opmerkelijk omdat zijn voorganger Zalm dit jaar stelselmatig had ontkend dat er sprake was van euromisbruik en euro-inflatie.

Ondanks de massale klachten van burgers, de politiek en de Consumentenbond bleef Zalm van mening dat de euro-inflatie niet kon worden aangetoond en dat de hoge inflatie door andere zaken als de hoge loonstijgingen werd veroorzaakt.

Hoogervorst erkent in antwoord op Kamervragen echter ruiterlijk dat de komst van de euro tot prijsstijgingen heeft geleid en dat de komst van de munt door ondernemers en winkeliers is aangegrepen om prijsaanpassingen door te voeren.

Volgens de bewindsman blijven de hoge loonstijgingen echter wel de belangrijkste reden voor de enorme inflatie, die begin dit jaar even piekte rond een historisch ongebruikelijk hoge 5 procent.

Hoogervorst benadrukt echter wel dat consumenten de prijsstijgingen mogelijk hoger ervaren dan deze over het algemeen zijn. Volgens de minister komt dit omdat vooral een groot aantal dagelijkse boodschappen begin dit jaar fors in prijs is gestegen.

In de brief aan de Kamer geeft de bewindsman aan dat hij er niets voor voelt de extra euro-inflatie via een inkomenscompensatie terug te geven aan de burgers. Volgens Hoogervorst zou dit volledig indruisen tegen het beleid van het kabinet om de lonen en de inflatie te matigen.

De bewindsman verwacht bovendien dat de inflatie op korte termijn weer kan dalen doordat de kosten voor de invoering van de euro grotendeels eenmalig zijn. Ook doordat de prijzen in Europa door de komst van de munt beter vergelijkbaar zijn, rekent Hoogervorst op een drukkend effect op de prijzen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 12 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.