De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 12 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Kamer wil bankfiliaal
terug op platteland

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Een ruime Kamermeerderheid ergert zich groen en geel aan de gebrekkige service van banken aan ouderen en gehandicapten en de in snel tempo uit dorpen en kleine steden verdwijnende filialen. CDA-Kamerlid De Haan verweet de banken gisteren een 'arrogante houding' richting hun klanten. "Ze moeten echt meer oog hebben voor de klachten over hun dienstverlening. Men is veel te terughoudend met het vinden van oplossingen."

Ook PvdA, D66, GroenLinks en de SP vielen minister Hoogervorst (Financiën) gisteren hard aan over de al jaren voortslepende klachten en het totale gebrek aan goede en snelle oplossingen.

Vooral het feit dat Hoogervorst tot nu toe niets doet om het massale vertrek van de banken uit kleine kernen een halt toe te roepen, is de Kamer een doorn in het oog.

De oppositiepartijen dreigen daarom met een eigen wetsvoorstel dat de banken moet dwingen om, al dan niet met een gezamenlijk kantoor, op het platteland aanwezig te blijven. Hoogervorst voelt echter niets voor wettelijke maatregelen en gaf gisteren aan dat hij ook de aangekondigde sluiting van maar liefst 1300 kleine Postbank-agentschappen op geen enkele manier kan tegenhouden. De bewindsman schrok echter van de klachtenstroom uit de Kamer en beloofde opnieuw snel met de banken om de tafel te gaan zitten.

Concurrentie

De Kamer gaat dit echter veel te langzaam. "De macht van de zes grote banken is veel te groot geworden. Er is gebrek aan concurrentie", aldus D66'er Giskes die zich ergert aan het 'achteroverzittende' gedrag van de banken.

Giskes ergert zich ook aan de nog steeds weigerachtige opstelling van banken om ouderen en gehandicapten binnen aan de balie geld te laten opnemen. "Het is belachelijk dat daarbij kan worden geëist dat bijvoorbeeld minimaal 250 of 500 euro moet worden opgenomen."

Ook PvdA'er Crone vindt het tijd voor strengere regels nu de banken nauwelijks lijken te luisteren naar de klachten uit de samenleving. De sociaal-democraat wil vooral ook een snelle invoering van de zogenaamde nummerportabiliteit, waarbij klanten bij een overstap naar een andere bank hun rekeningnummer kunnen behouden. "Dat bevordert de concurrentie."

Hoogervorst kondigde gisteren aan dat de banken op dit punt binnenkort met voorstellen zullen komen. "De banken komen met een goede verhuisservice, waardoor overstappen een stuk makkelijker wordt", aldus de bewindsman, die daarom af zal zien van wetgeving op dit punt.

Een groot deel van de Kamer is echter argwanend en kondigde aan Hoogervorst volgende maand opnieuw over de bankservice aan de tand te zullen voelen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 12 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.