De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 9 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Sjeng Schalken verder
met parttime-coach

   
 

VALKENSWAARD - Willem-Jan van Hulst is voor Sjeng Schalken de parttime-opvolger van Alex Reijnders. De zoon van Henk van Hulst zal voortaan zestien weken per jaar optreden als coach van Schalken. "Op de Grand Slams en grote toernooien", aldus Henk van Hulst in Valkenswaard.

Van Hulst was zelf de eerste coach van de Limburger. "In zijn eerste profjaar reisde ik met Sjeng mee." De ideale coach was de eigenaar van de tennisschool in Valkenswaard niet. "Het klikte niet. Het was geen kwestie van vakmanschap, maar het liep niet. Bovendien kon ik niet altijd mee naar het buitenland." Na dat jaar sloot Schalken zich aan bij Reijnders die al op stap was in de ATP Tour met Jacco Eltingh en Paul Haarhuis.

Sjeng Schalken meldde zich als elfjarige bij de tennisschool van Van Hulst. "Hij kon de bal ongelooflijk zuiver raken", zag Van Hulst. "Dat was een gave. De ballen vertrokken midden van zijn blad. Daardoor bezat hij toen al een grote vastheid in de rally." De Limburger trainde in zijn schooljaren drie middagen in de week in Valkenswaard. "Zijn opa reed hem heen en weer naar Weert."

Schalken was leergierig. "De zuiverheid in zijn slagen was aangeboren, de rest leerde hij bij ons. Een atletisch lichaam bezat hij niet. Hij moest hard werken. Veel krachttraining, nog steeds." Jarenlang sleutelden Van Hulst en Reijnders aan zijn opslag. "Sjeng miste het gevoel voor coördinatie dat Sampras en Siemerink wel bezaten. Die jongens beschikken over een natuurlijke, vloeiende opslagbeweging. Sjeng moest dat aanleren door dagelijks honderden keren te serveren."

Sinds de breuk met Reijnders groeide Schalken wel in mentaal opzicht. "Absoluut", beaamt Van Hulst. "Het laatste stapje naar de absolute top bestond uit een mentale barrière. Daar moest hij over heen. Hij wist dat hij zich technisch met de besten kon meten, hij moest het alleen nog op de baan ervaren. De grote jongens hadden altijd respect voor Sjeng. Die herkenden zijn talent, zijn vastheid in de rally. Ook Sampras, de beste tennisser van de wereld. Je zag zaterdag na de winst in de tiebreaks dat hij ontzag had voor Sjeng. Er wordt met Schalken terdege rekening gehouden in het circuit. Dat is de winst van dit jaar in de Grand Slams."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 9 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.