De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 9 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  McEwen werkt in Zeeland
aan zelfvertrouwen

door Frank Woestenburg

   
 

GOES - In een sfeerloze buitenwijk van Goes kon hij al meters voor de finish de handen in de lucht steken. Voor Robbie McEwen, de in België woonachtige sprinter van Lotto, was de eindsprint in de 42e editie van de Delta/Profronde van Midden-Zeeland - om met zijn eigen woorden te spreken - 'een kouwe kunst'. De meeste voldoening putte McEwen zaterdag echter niet uit zijn suprematie op de laatste meters, maar uit de manier waarop hij in de lastige uren ervoor zijn mannetje had gestaan.

Voor de start van de koers over 199 kilometer had hij zich in Middelburg nog allesbehalve optimistisch getoond over zijn eigen fysieke gesteldheid. De blessure aan zijn linker bovenbeen, een gevolg van zijn valpartij ruim een maand geleden in de HEW Classic, speelt hem nog altijd parten. Sinds de Tour de France, waar hij imponeerde met twee etappezeges en de eindzege van de groene trui, was McEwen alleen nog in financieel lucratieve, maar sportief onbeduidende criteriums succesvol. Afgelopen maand, bij de Ronde van Nederland/Eneco Tour, hield hij het al in de eerste etappe voor gezien, vooral vanwege de pijn in zijn linkerbeen. "Dit is goed voor het zelfvertrouwen. Het is leuk weer eens te winnen in ieder geval", reageerde hij opgelucht op zijn succes in het Zeeuwse land. "De blessure begint een lang verhaal te worden. Ik heb de boel zelf geforceerd door na de HEW Classic nog een aantal criteriums te rijden. Ook nu voelde ik onderweg mijn blessure, maar het ging beter dan verwacht."

In de finale had McEwen in de kopgroep van veertien man assistentie van Aart Vierhouten en Hans de Clercq. Rabobank was met drie renners (Erik Dekker, Bobbie Traksel en sprinter Steven de Jongh) in de voorste gelederen vertegenwoordigd, terwijl Domo de slag opmerkelijk genoeg had gemist. In de vier omlopen door de straten van Goes probeerden Dekker en Traksel nog weg te komen, maar De Clercq en Vierhouten deden hun knechtenwerk naar behoren. Na 199 kilometer maakte McEwen het karwei vakkundig af, vóór De Jongh en Jo Plankaert.

Sinds de Tour is voor McEwen nog één wedstrijd écht belangrijk, het WK op de weg, komende maand in Zolder. Als professional wordt het de eerste keer dat hij aan de mondiale titelstrijd deelneemt. De voorgaande edities waren de parcoursen steevast te zwaar voor hem. Australië heeft naast McEwen nog enkele sterke sprinters (Stuart O'Grady en Baden Cooke) in de gelederen. McEwen, met Vlaamse tongval: "Maar het is niet gezegd dat het daadwerkelijk in een massasprint beslist wordt. Een WK is anders dan alle andere koersen. Niet alleen het landsbelang telt, maar ook het ploegbelang, vriendschappen en geld spelen een rol. Maar natuurlijk, als het een sprint wordt, dan kan het leuk worden, hè."

Delta Profronde van Midden-Zeeland. 1. McEwen (Aus) 199 km in 4.26.35, 2. De Jongh (Ned), 3. Planckaert (Bel), 4. Schmitz (Ned), 5. Löwik (Ned).

ONCE heeft meteen de ambities duidelijk gemaakt voor de komende Ronde van Spanje. Met een gemiddelde snelheid van 56 kilometer per uur, nooit werd er sneller in een grote ronde gereden, won de formatie van Manolo Saiz de ploegentijdrit van 24,6 kilometer die de ouverture van de Vuelta was. ONCE's Spaanse kopman, Joseba Beloki, neemt de leiding. De Amerikaanse ploeg van US Postal kwam tot de tweede tijd, op veertien seconden.

Danilo Di Luca troefde in de tweede etappe de erkende sprinters af. Op de hellende aankomst in Alcoy bleef Di Luca met machtige pedaaltred Erik Zabel en Oscar Camenzind voor. Beloki behield de amarillo leiderstrui. Even kwam zijn positie in gevaar toen in de afdaling van de Alto el Revolcat (derde categorie) Oscar Sevilla in de aanval ging. Op precies een kilometer van de aankomst pakte het peloton het groepje van Sevilla terug.

Ronde van Spanje. eerste etappe, ploegentijdrit Valencia: 1. ONCE-Eroski 24,6 km in 26.21, 2.US Postal op 0.14, 3. Kelme 0.15, 4. Team Telekom 0.18, 5. Fassa Bortolo 0.23. Tweede etappe, Valencia - Alcoy: 1. Di Luca (Ita) 144,7 km in 3.59.35, 2. Zabel (Dui), 3. Camenzind (Zwi), 4. Edo (Spa), 5. Bossoni (Ita). Algemeen klassement: 1. Beloki 4.25.56, 2. Gonzalez de Galdeano (Spa), 3. Azevedo (Por), 70. Moerenhout 0.59, 138. Tankink 3.46, 196. Blijlevens 19.12.

Ronde van Romagne: 1. Bortolami (Ita) 194 km in 4.36.15.

Coppa Placci: 1. Tosatto (Ita), 200 km in 4.53.05.

Wereldbeker mountainbike, finale: 1. Hesjedal (Can), 2. Sauser (Zwi), 3. Meirhaeghe (Bel), 15. Brentjens (Ned). Eindstand WB: 1. Meirhaeghe, 3. Brentjens.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 9 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.