De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 9 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Schril contrast
tussen spitsen

door Yoeri vanden Busken

   
 

EINDHOVEN - Het was een ideale avond om het oeverloze debat een halt toe te roepen. Maar om elf uur beende Ruud van Nistelrooy zwijgend met zijn koffer naar buiten, terwijl Patrick Kluivert zijn blijheid best wilde delen met de pers. Eindelijk hadden de beide spitsen van Oranje zij aan zij gespeeld. Met wisselend succes. Van Nistelrooy kon weinig goed doen en haalde het eindsignaal niet. Kluivert blonk uit en zorgde voor zijn 35ste doelpunt. Daarmee evenaarde hij Faas Wilkes op de eeuwige ranglijst. Het zal dus niet lang meer duren eer ook Dennis Bergkamp (37) voorbijgestreefd wordt.

Van Nistelrooy heeft het zichtbaar moeilijk met zijn kleine vormcrisis. Net als bij Manchester United, heeft hij ook in het Nederlands elftal zijn niveau nog niet bereikt, laat staan benaderd. Het verschil tussen een voetballer in vorm en een voetballer die daar bijna vertwijfeld naar zoekt, werd in Eindhoven treffend duidelijk. Waar Van Nistelrooy zich het leplazarus werkte om in een ruisende roes te geraken, stond Kluivert constant op de goede plek. En omdat daarna ook de eerste aanname van de bal meestal perfect was, leek alles hem heel eenvoudig af te gaan.

Met zijn fijne gevoel voor het juiste moment en de juiste positie was de Catalaanse vedette bij alle kansen betrokken. Hij trok in het strafschopgebied links en rechts weg om lange ballen van Fernando Ricksen (kans Edgar Davids) en Frank de Boer (kans Mark van Bommel) koppend te verlengen. Opnieuw met het hoofd maakte Kluivert kort na de openingstreffer het tweede Oranje-doelpunt en gaf hij de subtiele assist voor de derde van Jerrel Hasselbaink.

Van Nistelrooy stak daar schril bij af. De bewierookte wisselwerking kreeg pas in de tweede helft heel even gestalte toen Kluivert uit het centrum wegsloop en de bal andermaal teruglegde. 'Van the Man' talmde en struikelde luttele minuten later, met de Russische doelman in zijn rug, zelfs bijna over de bal die hard in zijn voeten werd gespeeld. Hij was dan ook de eerste die voor een wissel in aanmerking kwam. Pikant detail: invaller Hasselbaink was met zijn eerste actie meteen succesvol, ook al raakte hij daarna geen bal meer fatsoenlijk. Van Nistelrooy moest waarschijnlijk op zijn tong bijten, maar onthield zich naderhand van commentaar. "Sorry, ik heb haast."

Kluivert nam zijn kompaan in bescherming. "Ook al wilden veel acties niet lukken, Ruud heeft keihard gewerkt. Verder laat ik me er niet over uit." Diplomatiek antwoord. Hij weet inmiddels dat elk kritisch woord onder een microscoop wordt gelegd. Na het oefenduel in Noorwegen ventileerde Kluivert zijn onvrede over de afstand (in meters) die er tussen Van Nistelrooy en de middenvelders was ontstaan. Dick Advocaat was daar niet blij mee. "Met kritiek moet Kluivert eerst bij mij komen."

Na een goed gesprek loopt de topscorer weer in de pas. "De trainer had gelijk. Ik was na die wedstrijd erg geïrriteerd. Achteraf bekeken had ik het anders moeten zeggen." Niettemin haalde Kluivert zaterdag zijn gelijk. "Ik denk dat de wedstrijd heeft aangetoond dat we altijd op deze manier moeten starten. Ik moet niet achter een verdedigende middenvelder aanlopen, maar hij achter mij."

Daarentegen kan het vleugelspel van het Nederlands elftal veel beter. Volgens Kluivert hoeven buitenspelers niet per definitie de achterlijn te halen. "Een rechterspits kan ook meteen die voorzet geven", doelde hij op Andy van der Meyde, die regelmatig te lang wachtte en vervolgens stuitte op een uitgestoken been. Over de linkerkant was Kluivert mild. "Omdat Davids geen specifieke linksbuiten is. Bij vlagen verliep de wisselwerking met Zenden goed, maar dat moet nog groeien."

Al met al overheerste, het eerste half uur buiten beschouwing gelaten, de tevredenheid. "We hebben goed georganiseerd gespeeld, waren fel en de balcirculatie lag redelijk hoog. Ik vond Wit-Rusland geen slechte ploeg. Veel mensen dachten er anders over, maar wij wisten dat ze soms lekker kunnen tikken. We wilden het publiek in zo'n openingswedstrijd een positieve illusie meegeven; laten zien dat we best veel kunnen geven als het weer ergens om gaat. Hoewel het allemaal nog beter kan, is dit een eerste stap in de goede richting."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 9 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.