De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 9 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Radicale moslims in
Londen de straat op

Van onze correspondent

   
 

LONDEN - Britse radicale moslims komen woensdag massaal in Londen bijeen om de terroristische aanslagen van 11 september vorig jaar in de VS te vieren. De Britse regering zit enorm met de viering in de maag. Maar zij weigert vooralsnog de bijeenkomst te verbieden om het recht op vrije meningsuiting te respecteren.

Terwijl heel de wereld - vooral New York, Washington en Londen - een jaar na de aanslagen de doden herdenkt van 11 september, komen ongeveer duizend islamitische fanatici naar de Britse hoofdstad om de positieve uitkomst ervan te vieren. Doel is de voordelen van de gruwelijke aanslagen te bespreken.

De conservatieve geestelijke Abu Hamza van de Finsbury Park-moskee in Noord-Londen, die in het buitenland wordt gezocht op verdenking van terroristische activiteiten, en Omar Bakri Mohammed, de leider van de strijdbare en omstreden Al-Muhajiroun-groep, zullen de aanwezigen toespreken. Omar Bakri staat erom bekend de Palestijnse zelfmoordenaars te steunen die bomaanslagen plegen in Israël.

Het dubieuze tweetal wordt bijgestaan door de Egyptische dissident Yassir al Siri, die onlangs is vrijgesproken van een moordaanslag op een Afghaanse leider van de Noordelijke Alliantie. Ook krijgen zij steun van Abu Muntasser, de assistent van de Jordaanse geestelijke Abu Qatada, die is gevlucht en op de lijst voorkomt van meest gezochte terroristen in Groot-Brittannië. Volgens Omar Bakri, die zichzelf de titel van sjeik aanmeet, zijn de aanslagen van 11 september juridisch gerechtvaardigd "gezien de onderdrukking van moslims door de VS".

De Londense politie heeft inmiddels honderden agenten extra opgeroepen om overmorgen zeer waakzaam te zijn. In het centrum van Londen zullen gewapende agenten patrouilleren en worden wegblokkades opgeworpen. Vliegvelden, openbare gebouwen, stations, nucleaire centrales en de paleizen Buckingham Palace, Balmoral en Windsor Castle worden extra bewaakt. De RAF houdt Tornado F3-vliegtuigen paraat om de commerciële luchtvaart te beschermen. Scherpschutters zullen op diverse daken van gebouwen in het Londense centrum worden geposteerd.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 9 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.