De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 9 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Ultimatum aan Saddam in de maak
   
 

door Pieter Nijdam WASHINGTON - De Verenigde Staten zullen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vragen om Irak een ultimatum te stellen voor hervatting van de wapeninspecties. Als Irak daarmee weigert in te stemmen, aldus insiders van het Witte Huis, zullen de Amerikanen naar alle waarschijnlijkheid een resolutie indienen waarin nieuwe sancties tegen Irak worden aangekondigd. Deze strafmaatregelen zouden de opmaat naar gewapend ingrijpen zijn.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
President Bush en zijn vrouw Laura lopen met premier Blair langs de erewacht. (Foto: EPA)
President George W. Bush spreekt aanstaande donderdag de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe om zijn Irak-beleid toe te lichten.

Bush en de Britse premier Tony Blair troffen elkaar dit weekeinde op het presidentiële buitenverblijf Camp David. Zij zullen de komende dagen en weken hun diplomatieke offensief voortzetten om de bondgenoten ervan te overtuigen dat niets doen geen optie is.

Beiden roepen de wereld op tot solidariteit om eens en voor altijd af te rekenen met het regime van Saddam Hoessein. Bush en Tony Blair waarschuwen voor een terreuraanslag met massavernietigingswapens als niet snel wordt ingegrepen.

"We zijn toekomstige generaties verplicht om dit probleem aan te pakken", aldus Blair, die benadrukte dat zijn land vierkant achter de Verenigde Staten staat als tot militaire actie zou worden overgegaan. De gespierde taal van de Britse premier staat in schril contrast met de opvatting van Rusland, China en de belangrijke NAVO-bondgenoten Duitsland en Frankrijk.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
Saddam (Foto: REUTERS)
Moskou, Peking, Berlijn en Parijs hebben grote reserves tegen een nieuwe Golfoorlog. Zij vrezen dat daarmee de crisis in het Midden-Oosten en de haat onder moslims tegen Amerika verder zal worden aangewakkerd. Terwijl in de NAVO tot nog toe alleen Nederland zich aan de zijde van de VS en Groot-Brittannië heeft geschaard, liet dit weekeinde ook Griekenland weten tegen een militaire aanval te zijn als die niet door de VN wordt gesteund.

Volgens de krant The Washington Post zal Bush vooralsnog de koninklijke weg bewandelen door via de VN actie jegens Irak te ondernemen. Als de Veiligheidsraad uiteindelijk een struikelblok blijkt te zijn door een veto van één of meer van de vijf permanente leden, zou de VS zich gedwongen voelen om samen met Groot-Brittannië eenzijdig op te treden.

Zowel Bush als Blair zijn ervan overtuigd dat Saddam Hoessein over biochemische massavernietigingswapens beschikt en aan de ontwikkeling van kernwapens werkt. Vice-president Dick Cheney acht daarmee een preventieve aanval op Bagdad gerechtvaardigd. Volgens Cheney beschikken de Amerikaanse inlichtingendiensten over waterdichte bewijzen dat Irak aan kernwapens werkt. Dit bewijsmateriaal zal de komende weken worden getoond aan de bondgenoten, in de hoop ze over de streep te halen.

Washington zegt tevens over informatie te beschikken dat Mohammed Atta, de leider van de 19 kapers die op 11 september vorig jaar dood en verderf zaaiden in New York, Washington en Pennsylvania, persoonlijk door Saddam Hoessein is ontvangen.

Overigens hoeven Bush en Blair in geval van nood niet meer met elkaar via de zogenoemde hotline te communiceren. Vanaf deze week hangen in hun bunkers ook twee grote schermen, waarop ze elkaar via een satellietverbinding rechtstreeks kunnen zien en spreken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 9 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.