De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 9 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Taal vondeling Luca raadsel
   
 

AMSTERDAM - Een groot aantal tolken heeft niet kunnen achterhalen welke taal het circa 5-jarige vondelingetje 'Luca' spreekt. Na anderhalve week intensief speurwerk weet de Amsterdamse politie nog steeds niet wie het jongetje is dat in een snackbar van het Centraal Station werd achtergelaten. Omdat het kind, met een Chineesachtig uiterlijk, een kettinkje met de naamplaat 'Luca' droeg, wordt hij voorlopig zo aangesproken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x284, 8kb)
'Luca' ...gebrabbel...
Alle sporen zijn doodgelopen. Zo wees een plastic tas die het ventje bij zich had, naar een winkel in Dronten. Onderzoek leverde geen verdere aanwijzingen op, ook niet in het daar gevestigde asielzoekerscentrum. Het televisieprogramma Opsporing Verzocht leverde evenmin bruikbare tips op.

Artsen hebben Luca gezond verklaard. Een reeks tolken heeft contact met het kind gehad, maar hij reageerde niet op talen variërend van Kantonees tot een aantal andere Chinese talen en dialecten.

Deze methode levert kritiek op van deskundigen, die aandringen op het kweken van een vertrouwensband tussen Luca en één of twee experts in plaats van het jochie met grote aantallen onbekenden te confronteren. Orthopedagoog en taaldeskundige J. van der Stelt adviseert de politie om een opname van het gebrabbel van Luca te sturen naar fonetisch deskundigen, die mogelijk een taal kunnen ontdekken.

Haast is hierbij geboden, zegt een Amsterdamse kinderpsycholoog die is gespecialiseerd in spraak/taalproblemen. "Als het een normaal vijfjarig kind is, spreekt hij binnen een maand Nederlandse woorden en zinnen. Dan valt zijn afkomst niet meer te achterhalen."

Volgens de politie is Luca enkele middagen bij een peuteropvang geweest, waar hij op een driewieler fietste, op een schommel ging zitten en wat non-verbale contacten met andere kinderen had.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 9 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.