De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 6 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  MKB verlost van wao-boete

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Kleine bedrijven hoeven met ingang van volgend jaar geen wao-boete meer te betalen. Hierdoor zijn vanaf 2003 naar schatting 400.000 tot 450.000 ondernemingen in uiteenlopende sectoren van de 'pemba', zoals de wao-boete officieel heet, vrijgesteld.

In deze bedrijven werkt ongeveer driekwart van het totale aantal werknemers in het midden- en kleinbedrijf. Daartoe heeft het kabinet gisteren besloten op voorstel van minister De Geus (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Wanneer de pemba is vervallen, gaat elk klein bedrijf dezelfde wao-premie betalen, 2,38% van de loonsom in 2003. In veel gevallen betekent dit dat bedrijven voortaan wel 1%-punt duurder uit zijn, al zal de premie voor een minderheid lager uitvallen.

De vrijstelling, onderdeel van de coalitie-afspraken tussen CDA, LPF en VVD, geldt voor bedrijven tot en met 25 werknemers. Het aantal werknemers is echter niet de alles bepalende norm.

Om voor de vrijstelling in aanmerking te komen, moeten bedrijven voldoen aan een bepaalde berekening van de loonsom. Per branche zal een gemiddeld bruto loon van een werknemer worden berekend. Dit bedrag wordt met 25 vermenigvuldigd. Alle bedrijven met een loonsom die onder dat eindbedrag ligt, worden van de wao-boete vrijgesteld.

Voor deze methode is gekozen om ondernemingen met veel deeltijdwerkers tegemoet te komen. In het mkb werken naar verhouding veel parttimers. Omdat zij minder verdienen dan voltijdwerkers, kunnen bedrijven met bijvoorbeeld 30 tot 35 deeltijdwerkers ook in aanmerking komen voor de pemba-vrijstelling.

De pemba werd in 1998 ingevoerd voor alle bedrijven in Nederland. De boete wordt geheven wanneer een werknemer van een bedrijf in de wao belandt, ongeacht de oorzaak. Voor de werkgeversorganisaties was de pemba vanaf het begin een gruwel. Jarenlang hebben zij zich er fel tegen verzet.

In een dit voorjaar afgekomen advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) maakten de werkgevers en werknemers een uitruil. In het SER-advies voor een nieuw wao-stelsel staat dat de pemba moet worden afgeschaft, maar zo ver wilden het vorige en het huidige kabinet niet gaan. De afschaffing van de pemba zou gepaard moeten gaan met een verhoging van de uitkering van nieuwe wao-gevallen, een belangrijke wens van de vakbeweging. Ook dit zagen het vorige en het huidige kabinet niet direct zitten. Pas wanneer de instroom in de wao aanzienlijk daalt, kan er weer worden gesproken over de afschaffing van de pemba en de verhoging van de wao-uitkering, aldus het kabinet.

Maar de huidige coalitie was wel gevoelig voor de vurige wens van met name de ondernemersorganisatie MKB-Nederland de pemba voor kleine bedrijven af te schaffen. Kleinere ondernemingen worden volgens MKB-Nederland relatief zwaar gestraft door de pemba. Eén wao-geval kan voor een klein bedrijf een enorme financiële klap geven, aldus MKB-voorzitter Hans de Boer, die dolblij is met het gisteren genomen kabinetsbesluit. "Vorige week waren we nog kwaad op het kabinet en met name minister De Geus'', aldus De Boer, die zich opwond over het 'selectief winkelen' in het SER-advies. "Maar de gedeeltelijke afschaffing van de pemba maakt dit weer ten dele goed.''




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 6 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.