De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 6 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Aegon met Sony grootste
buitenlander van Japan'

Van een onzer verslaggevers

   
 

TOKIO - Verzekeraar Aegon is in afrondende besprekingen met Sony over een belang van 50% in Sony Life Insurance, een volle dochter van het Japanse elektronicaconcern. Daarmee zou Aegon volgens analisten in één klap de grootste buitenlandse levensverzekeraar op de Japanse markt kunnen worden en daarbij ING ver voorbijschieten. "Als het lukt, krijgen ze een mooie voet tussen de deur van deze op één na grootste verzekeringsmarkt ter wereld."

Het bericht over de aanstaande deelneming in de Sony-dochter werd gisteren gemeld door de Japanse zakenkrant Nihon Keizai Shimbun. Sony, dat meer bekend is van de spelcomputer Playstation dan van levensverzekeringen, wilde gisteren niet reageren op de publicatie. Ook Aegon onthield zich van commentaar.

De besprekingen zijn in een eindstadium beland en worden eind oktober afgerond, aldus de Japanse pers. Het is nog niet bekend hoeveel Aegon betaalt voor het belang in de Sony-dochter. Volgens de Nihon Keizai Shimbun gaat het waarschijnlijk om iets minder dan 200 miljard yen (€1,7 miljard).

Een woordvoerder van Aegon zei gisteren dat zijn concern nooit reageert op marktgeruchten. Hij wilde wel kwijt dat Japan "een interessante markt is, waar we als er zich mogelijkheden voordoen die zeker zullen onderzoeken". Daarentegen antwoordde bestuursvoorzitter Don Shepard van Aegon afgelopen maand op vragen tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers dat de verzekeraar een belang in de Sony-dochter niet zou kunnen financieren.

Dat Aegon op jacht is in Japan, is geen geheim. Een plan om een andere middelgrote Japanse verzekeraar over te nemen, werd door de verzekeraar halverwege de jaren negentig op het allerlaatste moment afgeblazen. De club van Shepard zou volgens een goed ingelichte bron sindsdien azen op een belang in Sony Life. De elektronica-dochter staat goed bekend en heeft in tegenstelling tot veel andere Japanse levensverzekeraars geen last van 'oude' polissen waar in het verleden extreem hoge garanties op afgegeven zijn.

Op dit moment is Aegon in Japan - na de VS de belangrijkste verzekeringsmarkt ter wereld - uitsluitend op kleine schaal actief met beleggingsproducten in een bijkantoor van MoneyMaxx. De verzekeraar haalt zijn inkomsten momenteel vooral uit de Verenigde Staten, Nederland en Groot-Brittannië.

Een analist van Fortis Bank reageert enthousiast op de mogelijke deelname in Sony. Hij vraagt zich alleen af of de genoemde prijs van €1,7 miljard niet te hoog gegrepen is. "De hamvraag is: hoe gaan ze dat allemaal financieren? Zeer waarschijnlijk zullen ze nieuwe aandelen uitgeven", aldus de analist.

Over de kwaliteiten van Sony Life is de Aegon-watcher eveneens geestdriftig: "De meeste Japanse levensverzekeringen worden traditioneel gedistribueerd door huisvrouwtjes die polissen proberen te slijten aan hun buren. Onafhankelijke adviseurs bestaan er eigenlijk nauwelijks. Ze hebben althans een marktaandeel van niks. Daarom is het voor buitenlanders ook zo moeilijk om er serieus voet aan wal te krijgen. ING zit er al enige tijd, maar dat stelt in omvang weinig voor. Sony beschikt over een professioneel eigen agentennetwerk van zo'n 4000 man."

Al in april had Sony aangegeven dat het gesprekken voerde met buitenlandse partijen over deelneming in de verzekeringsdivisie. Toen werd duidelijk dat onder meer werd gesproken met Aegon en de Amerikaanse ondernemingen Prudential Insurance en GE Capital.

Sony Life Insurance vormt de spil van de financiële activiteiten van de elektronicagigant. De dochteronderneming is de afgelopen jaren hard gegroeid. In de gezamenlijke onderneming zal Sony Life onder meer verzekeringen van Aegon op de markt brengen. Het leiden van de verzekeringsdochter zou te veel managementaandacht van Sony vergen. Het concern wil zich in de toekomst vooral op de fabricage van elektronica kunnen concentreren.

Aegon sloot gisteren 5,5% hoger op €13,71, bij een iets hogere omzet dan de afgelopen weken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 6 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.