De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 6 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  New York krijgt moed
   
 

NEW YORK - De Amerikaanse effectenbeurzen lieten gisteren een mooi herstel zien. Een onverwachte daling van de werkloosheid en een meevallende gang van zaken bij chipfabrikant Intel gaven beleggers moed. De toonaangevende Dow Jones-index sloot 1,7% hoger op 8427,20 punten. De Nasdaq kreeg er 3,5% bij op 1297,99.

Het percentage werklozen onder de beroepsbevolking in de Verenigde Staten is in augustus gedaald van 5,9 tot 5,7, het laagste peil sinds maart. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekendgemaakt. Economen hadden in doorsnee gerekend op een stijging tot 6,0%, zodat de beurs aangenaam verrast werd door de cijfers.

Het aantal arbeidsplaatsen, exclusief landbouw, nam vorige maand toe met 39.000. Dat kwam wel overeen met de prognoses. Doordat de beroepsbevolking met 226.000 toenam tot 142,6 miljoen, zakte het werkloosheidspercentage tot 5,7. De werkgelegenheid in de VS is nu vier achtereenvolgende maanden toegenomen.

Verder werd vrijdag bekend dat het gemiddelde uurloon in de VS overeenkomstig de prognoses met 0,3% steeg. Het kwam daarmee 3,1% boven het niveau van augustus 2001.

Voor aandelen Intel werd gisteren zo'n 7,4% meer betaald. De grootste chipfabrikant ter wereld maakte bekend dat zijn afzet over het derde kwartaal zal uitkomen binnen de eerder aangegeven grenzen. Omdat gevreesd werd voor een negatieve mededeling van Intel, reageerden beleggers enthousiast.

Ook Motorola bevestigde zijn eerder afgegeven prognose. Daardoor wist ook de fabrikant van mobiele telefoons, een koerssprong te realiseren. Motorola werd zo'n 4,5% meer waard op $12,27.

CryoLife boekte een koerswinst van 117% op $4,10. Toezichthouder FDA gaf het bedrijf toestemming om bepaalde producten, die eerder verboden waren, op de markt te zetten.

Fors verlies was er voor tabaksfabrikant R.J. Reynolds. Het bedijf, bekend van het merk Camel, waarschuwde voor een fors lagere winst. Het aandeel gaf daardoor 8,3% van zijn waarde prijs en kost nu $52,58. In zijn val nam R.J. Reynolds concurrent Philip Morris mee. Dat fonds moest 3,4% terug.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 6 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.