De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 6 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Brussel wil kapitaalvlucht
naar Zwitserland inperken

   
 

KOPENHAGEN - Eurocommissaris Bolkestein (Interne Markt) denkt eraan de regels wat betreft vrij kapitaalverkeer met Zwitserland te gaan verscherpen. Tenminste, als de Zwitsers blijven weigeren mee te werken aan het uitwisselen van fiscale informatie over EU-burgers die hun geld in het Alpenland stallen om de belasting te omzeilen. Volgens Bolkestein heeft de EU wettelijke mogelijkheden om het vrij verkeer van kapitaal van en naar Zwitserland aan banden te leggen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 10kb)
FRITS BOLKESTEIN ...EU heeft wettelijke mogelijkheden... (Foto: PETER-VINCENT SCHULD)
Voor het eind van het jaar moeten er overeenkomsten liggen met landen als Zwitserland, de VS en andere belastingparadijzen over fiscale gegevensuitwisseling, anders weigeren de EU-landen Luxemburg en Oostenrijk op hun beurt om hun bankgeheim op te heffen. De belastingvlucht kost de schatkisten van de EU-landen jaarlijks tientallen miljarden en de Commissie probeert daar al jaren wat aan te doen.

De tijd dringt nu en Bolkesteins onderhandelingen met Zwitserland lopen uiterst stroef, zo bleek gisteren in Kopenhagen op de eerste dag van de informele bijeenkomst van Europese ministers van Financiën (Ecofin). Het was het eerste internationale optreden van minister Hoogervorst. Volgens hem krijgt Nederland nu van meer dan vier landen bijval wat betreft onze zorg dat ook op langere termijn de uitbreiding betaalbaar moet blijven. Zonder nadere maatregelen dreigt Nederland €1,5 à 2 miljard meer kwijt te zijn aan Brussel.

De besprekingen werden verder vooral gedomineerd door tegenvallende cijfers. Ondanks een fors tegenvallende groei dit jaar kregen Italië en Frankrijk, de grootste voorstanders van het versoepelen van het Stabiliteitspact, het "veiligheidsventiel" van de euro, gisteren geen enkel ander euroland daarin mee. De haperende groei brengt tegen het eind van het jaar een renteverlaging door de ECB wel dichterbij.

Het statistisch bureau van de Unie, Eurostat, maakte bekend dat de groei in de eurozone in het tweede kwartaal 0,3% heeft bedragen, onderaan de schatting van 0,3 à 0,6%. Ook in het derde en vierde kwartaal zal de groei nu waarschijnlijk blijven zitten tussen de 0,3 en 0,6% in plaats van tussen de 0,6 en 0,9%.

Volgens de Belgische minister van Financiën Reynders zal de economische groei van de eurolanden dit jaar eerder in de buurt van de 1% uitkomen dan de eerder voorspelde 1,4%. Met name het herstel in de tweede helft van dit jaar is veel minder spectaculair dan eerder gedacht. "Maar er blijft druk staan op de lidstaten om de doelen van het Stabiliteitspact te respecteren".

Die verminderde groei leidt tot minder inkomsten voor de nationale schatkisten en heeft daarom bij sommige landen de discussie losgemaakt over een minder strak Stabiliteitspact, het "corset" dat de eurolanden dwingt hun begrotingstekort niet boven de 3% te laten komen en zelfs in 2004 een begrotingsevenwicht te bereiken. Frankrijk heeft wat betreft dat laatste al uitstel bedongen en Duitsland moet alle zeilen bijzetten om dit jaar niet over de 3% te gaan met nog altijd bedroevend lage cijfers wat betreft industriële orderontvangsten. "Het zal in november spannend worden als duidelijk wordt hoe dicht sommige landen bij de 3% komen", aldus Hoogervorst. Duitsland en Oostenrijk zullen de kosten van de watersnood in elk gaval niet als excuus gebruiken.

Ook Italië zit moeilijk en Portugal zit al lang en breed in het rode gebied. De Franse economie groeide in het tweede kwartaal maar 0,5% waardoor de begrotingsdoelstellingen voor dit en volgend jaar in gevaar komen als de geplande lastenverlagingen doorgaan. Frankrijk heeft 3% groei nodig en dat wordt bij lange niet gehaald.

Maar behalve Italië en in mindere mate Frankrijk wil geen van de andere eurolanden iets weten van versoepeling van het Pact, zeker Duitsland niet dat destijds zonder Stabiliteitspact de mark niet wilde omruilen voor de euro.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 6 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.