De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 6 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Krachtig herstel Damrak
   
 

AMSTERDAM - Beursplein 5 toverde gisteren een lagere start om in een krachtig herstel. De dreigende oorlog met Irak en de daarmee samenhangende stijgende olieprijs, spekte de aandeelkoers van Koninklijke Olie, een zwaargewicht in de AEX. Chipgerelateerde fondsen profiteerden ondertussen van de meevallende omzetwaarschuwing van Intel. De AEX sloot 3,3% hoger op 356,11, de middelgrote fondsen in de AMX (358,64) gingen in koers gemiddeld 1,7% vooruit.

De olieprijs bereikte gisteren het hoogste peil in een jaar tijd. Een vat Brent-olie voor levering in oktober deed aan het einde van de middag op de Londense termijnmarkt $28,48. Oorzaak van de stijging is de Amerikaans-Britse aanval op enkele installaties in Irak en de mogelijkheid van een heuse oorlog.

Die mogelijkheid van een grootscheepse Amerikaanse aanval zorgt volgens zakenbank Credit Suisse First Boston ervoor dat de komende maanden de prijs voor een vat ruwe olie eerder op een niveau van rond de $28 dan $22 zal liggen. Koninklijke Olie, een zwaargewicht in de AEX, profiteerde en sloot uiteindelijk op €44,30, 4,4% hoger. Het olieconcern maakte voorts bekend opnieuw eigen aandelen te hebben teruggekocht. Afgelopen donderdag is een pakket van 420.000 aandelen gekocht tegen een gemiddelde koers van €42,07.

Ook het lokale fonds Roto Smeets De Boer kocht eigen aandelen in: 360.000 stuks, bijna 10% van de uitstaande aandelen. De drukker mocht zich echter niet verhogen in een koersstijging en sloot onveranderd op €23.

Sterkste stijgers in de AEX waren ING, ASML en Philips. Een aanwijsbare reden voor het optimisme over die laatste twee was de omzetwaarschuwing die Intel donderdag nabeurs in de VS gaf. Deze viel alleszins mee. ASM Lithography lifte mee op de daarop volgende Intel-golf. De chipmachinemaker steeg 6% naar €9,21. ING ging met hetzelfde percentage omhoog naar €21,30.

Philips steeg in reactie op Intel 5,8% naar €18,19. Het aandeel van het elektronicaconcern profiteerde mogelijk ook van het gerucht dat Philips trek heeft in een belang in de Chinese televisieproducent TCL. Philips wilde het bericht in de Chinese krant South China Morning Post echter niet bevestigen.

Het elektronicaconcern blijkt nog steeds niet rond te zijn met Guus Hiddink over diens mogelijke promotie-inspanningen voor Philips in het Verre Oosten. Afgelopen weekend kreeg de voetbalcoach een contract voorgelegd. "Wij wachten nog steeds op zijn antwoord", aldus een woordvoerder van Philips. Dat Hiddink zou afzien van ondertekening, zoals door diens zaakwaarnemer in Zuid-Korea is gesteld, was hem niet bekend.

Ook Aegon ging het voor de wind. Maakte de verzekeraar woensdagavond nog een samenwerking met de Franse pensioenverzekeraar La Mondiale bekend, gisteren zou Aegon alweer lonken naar Sony Life Insurance. De Nederlanders zouden - het blijft bij geruchten - een belang van 50% in de Sony-dochter willen nemen. April dit jaar werd al bekend dat Sony van de verzekeraar afwilde. Ook toen passeerde Aegon al als potentiële koper de revue. Aegon dikte 5,5% aan op €13,71.

In de AEX waren er ook enkele verliezers. Zo moest automatiseerder Getronics 3,4% terug op €0,85 en verloor CMG 3,7% op €1,03. KPN keek tegen een 1,5% lagere slotkoers van €5,45 aan. De telecommer wist zich niet aan het succes van het Zweedse Ericsson te spiegelen. Een aandelenemissie van de Zweden bleek gisteren vele malen overtekend.

Op de Midkap blonk mobiele telefonie-aanbieder Vodafone Libertel echter wel uit. Het aandeel bleek hier de sterkste stijger op €8,79, een winst van 8,5%. Bouwer Volker Wessels Stevin was een goed tweede met een winst van 7,6% op €20,95. Het concern kwam met redelijke kwartaalcijfers.

Op de lokale markt zorgde Versatel daarentegen voor een drama. Het aandeel kelderde 18,9% op €0,30, dit bij uitzonderlijk hoge omzetten. Een beurshandelaar verklaarde dit met short selling. "Crediteuren verkopen alvast de aandelen die ze binnenkort in ruil voor hun schuldbewijzen zullen ontvangen." Versatel gaat €1,7 miljard obligatieschuld omzetten in een verplichting van €350 miljoen in contanten en een aandelenbelang van 80% voor de betrokken obligatiehouders.

Gamma Holding profiteerde licht (0,8% op €30,50) ondanks een 5% lagere halfjaarwinst van €17,5 miljoen. Het aandeel Ballast Nedam steeg met 1,3% tot €5,62. Er speelden geruchten in de markt dat voorzitter René Kottman binnenkort een tweede man naast zich moet dulden. Grootaandeelhouder Hochtief zou daar op aansturen. Huisbankier ABN Amro was al eerder aangeschoven aan de bestuurstafel. De berichtenstroom deed het vertrouwen van beleggers goed. Veel beleggers willen Kottman niet meer het voordeel van de twijfel gunnen. Ballast Nedam heeft snel geld nodig om uit de financiële problemen te komen. Het bouwbedrijf stevent in rap tempo af op een negatief eigen vermogen.

Manno van den Berg



 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 6 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.