De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 6 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Draka ziet pas in 2004
herstel op telecommarkt

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Niet in de tweede helft van dit jaar, waarschijnlijk ook nog niet in 2003 maar pas begin 2004 zal het verwachte herstel op de telecommarkt inzetten. Jan van Kesteren, voorzitter van de raad van bestuur van het kabelconcern Draka Holding, toonde zich gisteren bij de presentatie van de definitieve halfjaarcijfers voor de lange termijn optimistisch.

"Steeds maar weer is het tijdstip van het verwachte herstel opgeschoven. Maar eens zal de markt aantrekken. Dankzij onze eerder getroffen herstructureringen en efficiencymaatregelen kunnen we daar dan direct ten volle van profiteren", zei hij.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 32kb)
Door draadloze communicatie zijn steeds meer kabels nodig. (Foto: ANP)
Vorige maand kondigde zijn onderneming aan nog eens 700 van 8100 personeelsleden te laten afvloeien, waarvan 181 in Nederland. De rest is werkzaam op locaties in onder meer Scandinavië (225), Duitsland (145) en Engeland (70). Het aantal komt bovenop de 350 (vooral tijdelijke) personeelsleden die vorig jaar naar een andere baan moesten gaan uitkijken.

Die personeelsreductie moet samen met de al getroffen of nog te treffen efficiencymaatregelen tot €40 miljoen aan kostenbesparingen per jaar leiden. Daarvan zullen dit jaar reeds 'enkele miljoenen' euro's worden gerealiseerd, voorspelt Van Kesteren.

Mede daardoor zou dit jaar sprake kunnen zijn van een bescheiden nettowinst, de voorziening van €45 miljoen, die ten laste van het resultaat in de tweede helft van dit jaar wordt gebracht, niet meegerekend. Aan exacte prognoses waagt Van Kesteren zich niet. Daarvoor is de kabelmarkt, en met name die voor telecommunicatie, te onzeker. In de eerste helft van dit jaar zag Draka bij een van €987 miljoen tot €773,9 miljoen gedaalde omzet de nettowinst kelderen tot €1,2 miljoen. Over de eerste helft van het recordjaar 2001 bedroeg de nettowinst nog €59,1 miljoen. De omzet in het tweede halfjaar zou op het niveau van de eerste maanden kunnen liggen.

Doordat telecombedrijven vrijwel niet meer investeerden in hun netwerken daalde wereldwijd de vraag naar glasvezelkabels in volume gemeten met 30 tot 40%. De omzet van Draka in de sector telecommunicatiekabel en -systemen zakte met 51,9% tot €137,4 miljoen, de bedrijfswinst van €47 miljoen van vorig jaar sloeg om in een bedrijfsverlies van €6,9 miljoen.

In China, waar Draka samen met China Telecom een joint venture (YOFC) heeft voor de productie van glasvezel, kon in volume gemeten in het tweede kwartaal weliswaar meer worden verkocht, maar dat gebeurde tegen prijzen die inmiddels 50% of meer onder die van vorig jaar lagen. Dat Van Kesteren toch positief blijft is mede te danken aan de nog steeds sterk toenemende vraag naar breedbandinternet. Deze nam in de Verenigde Staten afgelopen jaar met liefst 70% toe, in Nederland was dat met 40%. Dat zal leiden tot meer glasvezelverbindingen.

Dat de snelle opmars van draadloze verbindingen nadelig voor zijn kabelconcern zou zijn, bestrijdt hij. "Hoe meer draadloze communicatie er is, des te meer kabels zullen er nodig zijn", verzekert hij. "Want alle draadloze communicatie verdwijnt eens in de grond via een vaste verbinding."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 6 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.