NEW YORK - De Amerikaanse president George Bush heeft tijdens telefonische consultaties gisteren met de permanente leden van de Veiligheidsraad, Rusland, China en Frankrijk, vooralsnog weinig steun gekregen voor een militaire aanval op Irak.
Bush lijkt er niet in geslaagd te zijn om zijn Russische, Chinese en Franse collega's te overtuigen van de noodzaak dat de Iraakse president Saddam Hoessein met militair geweld moet worden verdreven. Alleen Groot-Brittannië heeft in een eerder stadium zijn steun toegezegd aan de Verenigde Staten.
De Russische president Vladimir Poetin is ronduit tegen een nieuwe oorlog in de Golfregio. China en Frankrijk vinden dat de Veiligheidsraad daarover het laatste woord moet hebben. Bush sprak gisteren ruim een half uur met de Franse president Jacques Chirac. Volgens de woordvoerder van Chirac heeft Bush onvoldoende argumenten gegeven voor een militaire actie tegen Irak.
Zowel Chirac als zijn Chinese ambtgenoot Jiang Zemin meent dat het aan de Veiligheidsraad is om te beslissen over gepaste maatregelen, wanneer Irak wapeninspecties blijft weigeren. Daarbij is militair geweld weliswaar niet uitgesloten, maar beide landen zien dat slechts als een laatste stap. De Britse premier Tony Blair kreeg via de telefoon van Poetin te horen dat Rusland nog ruimte ziet voor een diplomatieke oplossing om wapeninspecties in Irak af te dwingen.
Ultimatum
Waarschijnlijk zal Washington binnenkort de Veiligheidsraad vragen Irak een ultimatum te stellen voor hervatting van wapeninspecties. Als Irak daar niet mee instemt zouden 'strafmaatregelen' volgen. In de tekst van een ontwerpresolutie van de Verenigde Staten, zal vermoedelijk niet worden gesproken worden van 'militaire acties' als strafmaatregel, want daarmee zou de kans groot zijn dat Rusland, China of Frankrijk - naast de VS en Groot-Brittannië de permanente leden van de Veiligheidsraad - de resolutie met een veto zou verwerpen.
Volgens bronnen in het Witte Huis zal waarschijnlijk volgende week een ontwerpresolutie door de VS aan de Veiligheidsraad worden voorgelegd. Op 12 september spreekt president Bush de Algemene Vergadering van de VN toe en zal hij zijn Irak-plannen toelichten.
Amerikaanse en Britse vliegtuigen hebben in de nacht van donderdag op vrijdag de grootste luchtaanvallen in de no-flyzones in vier jaar tijd uitgevoerd. Aan de luchtactie zouden volgens de BBC bijna honderd vliegtuigen hebben meegedaan. Doelwit was het belangrijkste commandocentrum voor de luchtverdediging in het westen van Irak.
In het noorden en zuiden van Irak stelden de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk in 1991 een vliegverbod in voor de Iraakse luchtmacht. Alleen al dit jaar werden meer dan dertig luchtaanvallen uitgevoerd. Analisten menen dat de aanval van gisteren veelzeggend is aangezien het westen kan dienen als invasieroute voor Amerikaanse en Britse grondtroepen.
Oud-president Bill Clinton van de VS heeft zijn opvolger geadviseerd eerst Osama bin Laden te pakken, alvorens achter Saddam Hoessein aan te gaan. "Het was niet Saddam Hoessein die op 11 september 3.100 mensen heeft gedood", aldus Clinton. "Dat was Osama bin Laden en voor zover wij weten is hij nog steeds in leven."