De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 7 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Topman Koop: Bos
is grote leugenaar

   
 

door Alexandra van den Bos en Jeroen Hendriks DEN HAAG - Het in opspraak geraakte Groningse bouwbedrijf Koop Groep heeft frontaal de tegenaanval ingezet door alle beschuldigingen van witwaspraktijken, corruptie en omkoping van Nederlandse ambtenaren faliekant van de hand te wijzen.

Volgens Henk Koop, president-directeur van Koop, is zijn ex-werknemer, klokkenluider Ad Bos, een grote leugenaar. Bos bracht de geheime schaduwboekhouding van Koop in de openbaarheid, maar heeft eerst Koop daarmee proberen te chanteren.

Dat vertelde president-directeur van het bouwbedrijf gisteren als getuige onder ede aan de parlementaire enquêtecommissie.

'Rap eruit jij'

"Bos zei tegen mij dat hij hoogst kwalijke stukken over mij had verzameld en 'als je mij $ 650.000 geeft dan hou ik er mijn bek over'. Ik heb toen gezegd 'rap eruit jij' en heb opdracht gegeven hem te ontslaan'', aldus Koop, die fel van leer trok tegen de commissie onder leiding van Marijke Vos.

Koop is razend op de commissie die volgens hem donderdag suggereerde dat zijn bedrijf zwart geld heeft weggesluisd naar Hong Kong en de Maagdeneilanden. "U moet uw excuses maken voor deze schandalige opmerkingen'', aldus Koop. Volgens de president-directeur heeft hij inderdaad jaarlijks grote sommen kasgeld opgenomen, maar de koffers met bankbiljetten waren bedoeld om onder andere ambtenaren in Nigeria, Italië en Kazachstan om te kopen. Dat was volgens Koop nodig om te voorkomen dat projecten van tientallen miljoenen door tegenwerking stil zouden vallen. "In Nigeria, Indonesië of Rusland word je regelmatig tegen de wand gezet. Betalen of je staat stil. Ook al is het verboden, je ontkomt er niet aan. Ik regel die betalingen zelf om mijn mensen niet in verleiding te brengen." Henk Koop, die de commissie zelfverzekerd tegemoet trad, bezwoer dat er nooit steekpenningen zijn betaald aan Nederlandse ambtenaren.

Seksclubs

Directeur Fred Veerman, belast met de wegenbouwdivisie, gaf aarzelend toe dat hij één keer met een ambtenaar van Rijkswaterstaat een nachtclub heeft bezocht. "Ik ben daar niet trots op. Ik heb de hele avond beneden aan de bar zitten wachten. Toen ik doorhad dat het geen functie had ben ik ermee gestopt." Volgens Veerman was het vooral Bos die zich bezig hield met fêteren van ambtenaren.

De grote baas Koop reageerde duidelijk. "Clubbezoek keur ik absoluut af. Bos en Veerman schuiven het elkaar in de schoenen. Ik kan niks anders doen dan het verbieden en er sancties op zetten."

Over zijn veelbesproken relatie met oud-ministerJorritsma was Koop kort. "Ze heeft een kantoor geopend. Ik heb haar een keer met mijn vliegtuig meegenomen naar het schaatsen in Inzell. En ik ben op haar huwelijksfeest geweest. Daar ben ik trots op."

Wel gaf hij toe dat Koop Tjuchem er buiten zijn weten een schaduwboekhouding op na hield. Meteen nadat dit in de publiciteit kwam, heeft Koop zijn directeur Veerman op het matje geroepen, die schuchter erkende dat de boekhouding heeft bestaan. "Ik zei tegen hem: meteen stoppen met die flauwekul'', aldus Koop die van Veerman hoorde dat hij alle bewijzen niet meer bezat.

Zelf gaf Veerman gisteren toe dat hij ook niet meer beschikt over zijn agenda's. "Ik heb de opdracht gegeven om die te vernietigen'', aldus Veerman, die de commissie verweet 'suggestieve' vragen te stellen en zelfs dreigde het verhoor af te breken. Met het vernietigen van zijn agenda's wilde hij voorkomen dat Justitie en de NMa ook privé-contacten zouden opsporen.

Veerman hield zelf niet de grote schaduwboekhouding bij, maar hij kreeg wel geregeld een overzichtje en deed mee aan de illegale prijsafspraken met aannemers. Volgens hem ging het steeds om 'pepernoten'-geld dat niet leidde tot prijsopdrijving.

De commissie zet alles op alles om de adjunct-directeur bij Koop Tjuchem, J. Spaargaren, alsnog te kunnen verhoren.

Gisteren verscheen Spaargaren niet omdat hij in het buitenland verblijft. Volgens de wet kunnen getuigen die in het buitenland zijn, niet worden gedwongen aan het verhoor deel te nemen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 7 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.