AMSTERDAM - De Europese economie herstelt zich minder snel dan eerder dit jaar nog was gedacht. Hierdoor is een voorspelde jaargroei van 1,4% voor de eurozone en 1,5% voor alle vijftien EU-lidstaten niet langer haalbaar, zo liet de Europese Commissie gisteren weten aan de vooravond van de informele ontmoeting van de Europese ministers van Financiën vandaag en morgen in Kopenhagen.
De commissie rekent nog steeds op een herstel in de tweede jaarhelft, maar dat zal bescheidener zijn dan eerder werd aangenomen. Ook een raming van 0,6% groei voor het tweede kwartaal klopt niet meer; het cijfer dat vandaag bekend wordt gemaakt, zal enkele tienden lager zijn.
Met name het consumentenvertrouwen heeft een deuk gekregen en daar komen de effecten van de watersnoodrampen nog eens bovenop, evenals de zwakke beurzen, de spanning in het Midden-Oosten en de crisis in Latijns-Amerika. De commissie gaat er nu vanuit dat ook de groeicijfers voor de VS en Japan neerwaarts moeten worden bijgesteld.
De verminderde groei zorgt ook voor minder belastinginkomsten en dus druk op de begrotingen. De ministers zullen ook dat probleem bespreken. Met name Frankrijk, Duitsland en Italië dreigen in de problemen te komen. Portugal zit dat al en heeft de verboden tekortgrens van 3% ruim overschreden. Duitsland denkt net binnen de 3%- grens te kunnen blijven en derhalve een publieke veroordeling van de commissie te kunnen ontlopen.