De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 6 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Twee bomaanslagen en
15 doden in Kaboel

   
 

KABOEL - De Afghaanse president Hamid Karzai is gisteren in de stad Kandahar op het nippertje aan de dood ontsnapt toen er werd geschoten op de auto waarin hij zat met de gouverneur van het district, Agha Sherzai. Deze werd geraakt in zijn nek. De dader en twee anderen werden gedood

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 30kb)
. (Foto: AP)
Enkele uren ervoor ontploften in de hoofdstad Kaboel vlak na elkaar een fietsbom en een autobom, waarbij volgens de politie 15 doden vielen en 20 gewonden. TV Kaboel sprak echter over 25 doden en 150 gewonden.

De Afghaanse minister van Buitenlandse Zaken, Abdullah Abdullah, zei dat de moordaanslag het werk kan zijn van Osama bin Ladens terreurnetwerk Al-Qaeda. Anderen vermoeden dat de verdreven Taliban of de Afghaanse ex-premier en guerrillaleider Gulbuddin Hekmatyar erachter zitten. Sinds woensdag zijn de veiligheidsmaatregelen in de hoofdstad verscherpt na aanwijzingen dat er aanslagen waren gepland. Vooral de Amerikaanse en Duitse ambassades worden extra bewaakt.

De Amerikaanse president George Bush was opgelucht dat Karzai de aanslag had overleefd. De Amerikaanse gezant in Afghanistan, Zalmay Khalilzad, zei dat de jongste ontwikkelingen "een indicatie zijn van de voortdurende uitdaging waarmee we worden geconfronteerd".

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
President Karzai (Foto: EPA)
Bij de aanslag raakte volgens het Pentagon een Amerikaanse soldaat uit het veiligheidsteam rond de president gewond. Amerikaanse commando's fungeren als bodyguards en zullen binnenkort worden vervangen door diplomatiek veiligheidspersoneel.

Niet weg

Bush benadrukte dat de Amerikanen Afghanistan voorlopig niet zullen verlaten. "We gaan niet weg. We willen helpen de democratie tot bloei te brengen in die regio en we gaan niet weg omdat er nog steeds Al-Qaedaleden en hun handlangers rondzwerven." Voordat het nieuws over de aanslagen bekend was, had de Amerikaanse onderminister van Defensie, Paul Wolfowitz, gezegd dat het goed zou zijn voor Afghanistan als de internationale troepenmacht zou worden uitgebreid. Maar andere landen zullen daarvoor moeten zorgen", voegde Wolfowitz eraan toe.

De bomaanslagen, dichtbij het ministerie van Informatie in Kaboel, lijken verband met elkaar te houden. Een man op een fiets had een kleine bom tot ontploffing gebracht waar publiek op afkwam. Daarna ontplofte de bomauto in een oude taxi. Onder de doden en gewonden zouden geen leden zijn van de internationale vredesmacht ISAF, die onder Duits commando staat.

(AP/Reuters)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 6 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.