De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 6 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Bush zoekt steun bij
V-raad voor aanval

   
 

WASHINGTON - George Bush zal vandaag de leiders van de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad ervan proberen te overtuigen dat er actie tegen het Irak van Saddam Hoessein moet worden ondernomen. De Amerikaanse president meent dat de VS voldoende bewijs hebben om de omverwerping van het regime in Bagdad te rechtvaardigen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
Saddam Hoessein (Foto: REUTERS)
"Wij kunnen niet toelaten dat 's werelds slechtste leiders vrijheidslievende naties chanteren, bedreigen en in gijzeling houden met 's werelds ergste wapens", zei Bush gisteren in Louisville. Naast Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk kan ook de leider van Canada vandaag een telefoontje van Bush verwachten. "Ik zie uit naar de dialoog", aldus Bush. "Ik ben een geduldig man."

Geduld is niet een van de eigenschappen van de minister van Defensie Donald Rumsfeld, zo blijkt uit een uitzending van de Amerikaanse televisiezender CBS. Luttele uren na de aanslagen van 11 september gaf Rumsfeld zijn medewerkers opdracht plannen te maken voor een aanval op Irak. CBS baseert zich op aantekeningen die de medewerkers op die dag maakten.

Nadat bekend werd dat het Al-Qaeda-netwerk van Osama bin Laden achter de aanvallen stak gaf Rumsfeld opdracht "om te beoordelen of het goed is SH (Saddam Hoessein, red.) tegelijkertijd aan te vallen. Niet alleen UBL (Osama bin Laden, red.)". Dat er weinig bewijs was dat Irak iets met de aanslagen te maken had, maakte Rumsfeld kennelijk niets uit: "Met volle kracht eropaf. Verwoest alles. Dingen die ermee te maken hebben en niet."

Rumsfeld behoort samen met vice-president Dick Cheney en veiligheidsadviseur Condoleezza Rice tot de grootste voorstanders binnen de Amerikaanse regering van een aanval op Irak. De voormalige Democratische president Jimmy Carter sprak zich gisteren uit tegen een militaire interventie. Volgens hem vormt Bagdad "geen direct gevaar voor de Verenigde Staten". Hij pleit in een artikel in de Washington Post voor de hervatting van de wapeninspecties door de Verenigde Naties.

President Bush zal op 12 september voor de VN juist de "serieuze dreiging" die het wapenprogramma van Irak vormt uiteenzetten. Hoewel Bush nog geen besluit heeft genomen over het gebruik van geweld is volgens hem "niets doen geen optie".

De VS incasseerden gisteren een fikse tegenslag in hun diplomatieke offensief voor de verwijdering van Saddam Hoessein. De lidstaten van de Arabische Liga spraken zich tijdens een top in Cairo unaniem uit tegen een aanval. Irak werd zelfs geprezen voor zijn "initiatief om de dialoog met de Verenigde Naties te hernieuwen". Wel is de liga vóór de hervatting van de wapeninspecties.

Bij een eventuele aanval hoeft Amerika waarschijnlijk niet op de steun van de NAVO te rekenen. De NAVO stelde direct na 11 september voor het eerst in haar geschiedenis 'artikel V' - een aanval op één lidstaat, is een aanval op het gehele bondgenootschap - in werking. Maar op de vraag of het artikel ook weer in werking wordt gesteld voor aanvallen op Irak, reageert een functionaris van de NAVO: "Daar is geen kans op... We hebben het over een preventieve aanval en dat is geen onderdeel van de NAVO-doctrine." Britse en Amerikaanse gevechtsvliegtuigen die in de no-fly zones patrouilleren hebben gisteren voor de 35ste keer dit jaar aanvallen uitgevoerd op Iraaks grondgebied. Volgens Washington hebben de toestellen een luchtverdedigingssyteem aangevallen. Bagdad zegt dat er civiele doelen zijn geraakt. Er zouden geen slachtoffers zijn gevallen. (AP/AFP/Reuters)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 6 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.