De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 5 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Aantal pilgebruiksters
licht gedaald

   
 

door René Steenhorst DEN HAAG - Het gebruik van de anticonceptiepil staat in Nederland onder druk. Vergeleken met de eerste helft van 2001 is het pilgebruik dit jaar met twee procent gedaald. Dat blijkt uit onderzoek door de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). In Nederland gebruiken 1,7 miljoen vrouwen de anticonceptiepil.

De lichte daling in het algehele pilgebruik lijkt mede veroorzaakt door aanhoudende berichten dat met name de derde-generatiepillen een verhoogde kans op het ontstaan van trombose geven. Vooral wanneer de gebruikster ook rookt.

In de afgelopen jaren heeft zich in Nederland een beduidend aantal sterfgevallen voorgedaan, veelal onder jonge gebruiksters van deze derde-generatiepil. Zij stierven aan de gevolgen van longembolieën die konden ontstaan nadat de trombose ten gevolge van de pil niet tijdig was opgemerkt door hun behandelende (huis)artsen. Het Staatstoezicht voor de Volksgezondheid weigert tot op de dag van vandaag artsen extra te informeren over de relatie tussen pilgebruik, trombose en longembolie.

Verontrustend

Vergeleken met de tweede-generatiepil geeft de derde-generatiepil een 70 procent hogere kans op trombose. Bij deze pillen komt trombose 25 keer per 100.000 gebruiksjaren voor, zo blijkt uit statistisch onderzoek. Uiteindelijk leidden al deze verontrustende feiten ertoe dat het gebruik van de derde-generatiepil sinds begin dit jaar met gemiddeld 13 procent is afgenomen.

De teruggang van de derde-generatiepil tekende zich vooral af bij merken als Mercilon (-21%), Marvelon (-19%) en Femodeen (-18%). Marktleider Microgynon spon garen bij al deze ontwikkelingen met zijn tweede-generatiepil (+13%) , die door veel vrouwen als veiliger wordt beschouwd. De genoemde anticonceptiva verliezen volgens het Pharmaceutisch Weekblad ook terrein aan Yasmin, een nieuw type pil dat in april 2001 werd geïntroduceerd.

Het afgelopen jaar is de anticonceptiepil uiteindelijk 3,9 miljoen keer door de Nederlandse apotheken verstrekt. Hiermee was, aldus de SFK, uiteindelijk een bedrag van €72 miljoen gemoeid. Daarvan moesten de gebruiksters 8 miljoen euro zelf betalen.

In de leeftijd van 16 tot 40 jaar gebruikt 48 procent van de vrouwen in ons land een anticonceptiepil. Met 21 jaar bereikt het gebruik een piek: 70 procent van alle vrouwen van deze leeftijd slikt de pil.

De laatste jaren beginnen steeds meer meisjes op steeds jongere leeftijd zich tegen een ongewenste zwangerschap te beschermen. In de leeftijd van 14 tot 17 jaar gebruiken 140.000 meisjes de pil. Op 14-jarige leeftijd slikt één op de zes meisjes de pil, van de 15-jarigen één op de drie en van de 16-jarigen één per twee.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 5 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.